Fost ministru: Președintele Bulgariei a sunat-o pe Maia Sandu, apoi Universitatea din Taraclia a fost exclusă din lista celor absorbite. Pe celelalte nu a avut cine să le salveze, au rămas orfane

Universitatea de Stat din Taraclia „Grigore Țamblac” nu va fi absorbită imediat, odată cu celelalte universități indicate în proiectul aprobat, ieri de Guvern. În varianta inițială, instituția respectivă se afla și ea în lista celor ce urmau a fi absorbite. „Universitatea din Taraclia a fost salvată de președintele Bulgariei, pe celelalte universități nu a avut cine să le salveze, au rămas orfane”, susține fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici. În cadrul emisiunii Puterea a 4-a de la N4 acesta a declarat că instituția respectivă a fost scoasă din proiectul votat ieri de Guvern doar datorită liderului de la Sofia, care a telefonat-o pe șefa statului, Maia Sandu, și a solicitat ca Universitatea să fie păstrată, după adresările comunității bulgarilor din R. Moldova. De cealaltă parte, ministrul Educației, Anatolie Topală, a declarat, ieri, că reorganizarea Universității din Taraclia a fost doar amânată, în urma discuțiilor cu reprezentanți din cadrul Ministerului Educației din Bulgaria, precum și cu ambasadorul bulgar.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Universitatea din Tarclia este foarte mică, a fost creată ca urmare a inițiativei președintelui R. Moldova și celui al Bulgariei, în 2004, în scopul de a crea un centru de dezvoltare regional, în zona Taracliei. Finanțarea, din câte cunosc, la moment, va fi asigurată complet de partea bulgară. Această universitate a fost salvată nu datorită intervenției celor de la Ministerul Educației, ci de președintele Bulgariei, care a dat un telefon președintelui Moldovei și a cerut ca universitatea să fie păstrată, pentru că este unica universitate pentru etnicii bulgari din afara Bulgariei. Cred că trebuie să datorăm acest lucru intervenției parlamentarilor bulgari, care au declarat oficial că vor lua sub aripa lor această universitate, din punct de vedere financiar, dacă va fi nevoie. Și respectiv, universitatea a fost păstrată datorită comuniății bulgarilor din Moldova și din străinătate, datorită oficialilor din Bulgaria. În caz contrar era să fie închisă”, a declarat fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici.



De cealaltă parte, ministrul Educației, Anatolie Topală, a menționat, ieri, că absorbția Universității din Taraclia a fost doar amânată, în urma discuțiilor cu reprezentanți din cadrul Ministerului Educației din Bulgaria, precum și cu ambasadorul bulgar: Este doar amânată o decizie cu privire la aceste 2 universități, așa cum este în proiect. MEC și MAI în termen de 6 luni va veni cu o propunere de fuzionare a 2 universități, una din care este Universitatea de Educație Fizică și Sport. Cu referire la universitatea din Taraclia, noi am discutat și în această perioadă și continuăm discuțiile inclusiv cu Ministerul de Educație din Bulgaria, am discutat cu ambasadorul, am avut în această perioadă de consultări publice o delegație cu reprezentanți din cadrul Ministerului Educației din Bulgaria, cu care am discutat în detalii tehnice cum urmează să realizăm această reorganizarea Universității de Stat din Taraclia. Vom discuta cu autoritățile bulgare și am inițiat procesul de a îmbunătăți acordul pe care îl avem și acolo va fi stabilită procedura care va fi făcută, dar cel mai important, noi avem obiective comune și ne dorim pentru tinerii din Taraclia să desfășurăm procesul educațional acolo și diversificăm programele de studii care vor fi realizate la această universitate”, a punctat Topală.



Săptămâna trecută, președintele Bulgariei, anunța că a discutat la telefoncu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Rumen Radev a spus că activitatea educațională cu drepturi depline a Universității „Grigore Țamblac” din Taraclia, care urmărește păstrarea culturii și identității naționale a marii diaspore bulgare din Moldova, este de o importanță deosebită pentru dezvoltarea relațiilor de prietenie între cele două țări, citat de biroul său de presă.

Convorbirea a avut loc la inițiativa președintelui Radev, după cereprezentanți ai diferitelor structuri din Taraclia și aiorganizațiilor publice și culturale bulgare din Moldova au transmiso scrisoare șefului statului bulgar. În adresare, bulgarii din Moldova și-au exprimat îngrijorările legate de propunerea de fuziune a Universității de Stat din Taraclia cu Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău.

În conversația cu Maia Sandu, Radev a remarcat angajamentul Bulgariei față de Universitatea din Taraclia, prin sprijinul financiar pentru dezvoltarea activităților sale educaționale. „Problema independenței Universității Grigore Țamblac este de o importanță extremă pentru comunitatea bulgară din regiunea Taraclia”, a spus liderul de la Sofia.

Potrivit președintelui bulgar, echipele de experți ale instituțiilor competente din ambele țări trebuie să discute despre programele și formele de educație care contribuie atât la păstrarea tradițiilor și identității culturale a comunității, cât și să ofere oportunități tinerilor etnici bulgari, de a se integra. în societatea moldovenească. Rumen Radev a menționat că sprijinul statului pentru independența universității este de o importanță cheie pentru dezvoltarea relațiilor dintre Bulgaria și Moldova.

La rândul său, Maia Sandu l-a informat pe Radev despre discuțiile purtate la Chișinău, între reprezentanți ai Ministerelor Educației din Bulgaria și Republica Moldova, pentru a ajunge la un acord bilateral în acest sens.

Sindicatul Universității Agrare și Asociația Forța Fermierilor au protestat la Guvern, ieri, împotriva reformei propuse de ministerul Educației, prin care se prevede lichidarea Universității Agrare și altor instituții de studii superioare. În pofida solicitărilor manifestanților de a da aviz negativ, Cabinetul de miniștri a votat pentru proiectul propus de Anatolie Topală.

Cu protestul la ușă, Guvernul a votat proiectul de hotărâre pentru reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării.

Șefa statului, Maia Sandu, spune că reforma în învățământul superior a fost anunțată târziu și a fost foarte puțin timp pentru discuții publice. „Chiar dacă conceptul acestei reforme a fost elaborat încă prin 2015 și cei mai mulți actori implicați știu despre ea, oricum ea a stat undeva în sertar până acum și acum ministerul nu și-a luat suficient timp. Ea trebuia anunțată cel târziu în martie-aprilie, ca să fie câteva luni de discuții, ca să se intre în detalii. Sigur că oricum ar fi oameni care ar fi fost împotrivă, dar aici avem un exemplu când lucrurile nu s-au făcut la timp și acest fapt a trezit mai multă critică”, a spus Sandu.

La 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării anunța despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior, printre care și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Ministrul Educației, Anatolie Topală, susținea atunci că anunțul privind reforma în învățământul superior „este intenția autorităților și nu e o decizie” și dă asigurări că înainte de a fi făcută publică informația acesta a discutat cu toți rectorii și directorii instituțiilor de cercetare. Ministrul a explicat și ce se va întâmpla cu cadrele didactice instituțiilor care vor fi absorbite.

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a criticat intenția autorităților privind reforma în sistemul de învățământ superior. „Sunt sigur că va veni timpul când normalitatea va fi restabilită în sistemul învățământului superior din țara noastră, dar mă întreb, cine va purta responsabilitate pentru gafele comise în acești ani, pentru închiderea universităților cu valoare de simbol, pentru pagubele sufleteşti şi materiale?”, se întreabă acesta.

De asemenea, și fostul șef de stat, Igor Dodon, a condamnat reforma în învățământul superior, care presupune comasarea mai multor universități din țară. „Scopul lichidării universităților nu este economia de bani. PAS vrea să preia activele, clădirile, terenurile acestor universități”, a declarat Dodon.

Și deputatul BCS Vlad Batrîncea a criticat „procesul de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova”, anunțat de Ministerul Educației. „Stranie logică: resursele suplimentare pentru ministere noi, Cancelaria de Stat, Curtea constituțională etc. sunt. Iar pentru instituțiile de știință și educație bani nu sunt. Cât nu este târziu, Ministerul Educației, Guvernul trebuie opriți”, a scris Batrîncea.

Iar primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a venit cu o scrisoare deschisă către Maia Sandu, în care o îndeamnă pe șefa statului să revadă „intenția de a lichida Universitatea de Stat din Tiraspol”.

Totodată, colectivul Universității de Stat din Tiraspol a publicat o scrisoare adresată ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în care declară că se simt „neglijați și aruncați la coșul de gunoi” și anunță că vor apela la organismele internaționale, pentru a-și apăra dreptul constituțional, statutul și integritatea instituțională.


La 1 iulie, și membrii titulari și corespondenți ai Academiei de Științe a Moldovei s-au întrunit, în cadrul unei adunări cu privire la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării, referitor la reforma domeniului învățământului superior și de cercetare.



Pub