Povestea fondatorilor gigantului LukOil. Membrii familiei Safin, milionari în Rusia, infractori în Moldova și Elveția

14 Iul. 2022, 10:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2022, 10:42 // Actual //  Lupu Eduard

Familia Safin, cea care a pus bazele LukOil, este considerată una dintre cele mai puternice din Rusia. Frații Ralif și Rishat Safin, originari din Bașchiria, s-au îmbogățit de pe urma companiei petroliere.

Crearea gigantului LukOil a avut loc la începutul anilor 90, când Ralif Safin, fratele cel mare, a participat la crearea companiei. Astfel, din 1993 până în 2002, Ralif a fost acționar, prim-vicepreședinte, membru al Consiliului de Administrație al companiei petroliere Lukoil și președinte al Lukoil Europe Holdings Limited.

Ralif este și artizanul extinderii LukOil în țările balcanice, inclusiv în România. În 2002, Ralif și-a vândut pachetul deținut la LukOil pentru a intra în politică. Apoi, familia Safin și-a extins afacerile și în România.

Ei aveau afaceri în Republica Moldova, Letonia, România și Bulgaria. De altfel, presa bulgară a asociat numele lui Ralif cu corupția în distribuirea fondurilor UE în Bulgaria.

În Republica Moldova, Ralif a dezvoltat mai multe afaceri. Mediul politic îi era unul prielnic, fiind un apropiat al lui fostului președinte comunist Vladimir Voronin.

Acesta l-a decorat în anul 2002 pe Ralif Safin cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Grupul condus de Marat Safin, poreclit „sugar boy”, a deținut trei fabrici de zahăr și fabrica de dulciuri Bucuria din Republica Moldova, prin firma Marr Sugar Moldova.

În 2014, Marr Sugar Moldova, a fost amendată și lichidată pentru evaziune fiscală, iar Marat Safin, a fost dat în urmărire generală de autoritățile de la Chișinău pentru escrocherie.

Tot la începutul anilor 2000, Marat Safin, împreună cu basarabeanul Vladlen Dobrea (fiul lui Vladimir Dobrea, fost lider comunist în perioada sovietică și primar al Chișinăului în anii 1989-1990, apoi fost administrator al LukOil România), au fondat la București MV Properties, firmă care deținea 75 de benzinării şi şapte depozite de carburanţi în România.

În 2004, MV Properties a fost cumpărată de LukOil pentru suma de 121 milioane de dolari.

Celălalt frate, Rishat Safin a fost directorul general al LukOil Tsentrnefteprodukt. În Rusia a dezvoltat o rețea de benzinării sub brandul ArtOil, pe care a extins-o apoi și în România.

În țara noastră, Rishat a investit în mai multe afaceri începând cu anul 2012 când a început să preia firme din domeniul petrolului și gazelor, firme deschise de cunoștințe mai vechi de-ale lui.

În data de 19 septembrie 2012, basarabeanul Vladimir Dobrea, înființează firma Art Petrol Service SRL în România sub care au funcționat benzinăriile ArtOil, brand consacrat în Rusia.

În anul 2015, Rishat Safin a fost citat de Judecătoria Slobozia să participe la procesul primarului oraşului, Alexandru Stoica. Edilul a fost trimis în judecată și condamnat la un an de închisoare pentru că a semnat autorizaţiile de construcţie pentru o benzinărie a Art Petrol Service.

Acum doi ani, Risat Safin a fost condamnat în Elveția la o amendă pe bază de despăgubire pentru șederea sa în închisoare timp de 180 de zile, pentru încălcarea legislației elvețiene a muncii. Autoritățile elvețiene au descoperit că Rashit, timp de aproape zece ani, aducea în Elveția muncitori cetățeni ai statelor CSI, dar și bulgari, români și moldoveni.

Aceșia, plătiți sub normele elvețiene, au fost supuși la munci grele, batjocoriți și le-au fost luate pașapoartele.

Angajații erau folosiți la diferite munci la vila lui Rashit, în valoare de 20 de milioane de franci, cu o suprafață de 600 mp și un teren de peste zece hectare, din orașul Vésenaz, de pe malul lacului Geneva, informează ziare.com.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

02 Mai 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

Într-un efort de a reduce birocrația și de a simplifica procedurile administrative, Executivul a aprobat o hotărâre de Guvern în martie 2024, prin care au fost aduse modificări semnificative în procesul de înmatriculare a vehiculelor. Agenția Servicii Publice spune că scopul principal este reducerea numărului de vizite la ghișeu și eliminarea unor acte obligatorii.

Potrivit noilor modificări, mai multe documente nu vor mai fi necesare în procesul de înmatriculare, dacă datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi accesate prin intermediul platformei de interoperabilitate MConnect. Astfel, obligativitatea prezentării multiplelor formularelor a fost eliminată în următoarele situații:

– Asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule)
– Dovada inspecției tehnice periodice valabile
– Dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor

De asemenea, nu mai este necesară prezentarea vehiculului la Agenția Servicii Publice pentru prestarea serviciilor de:

– Transcrierea transmiterii dreptului de proprietate
– Eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare
– Radierea din evidență a vehiculului

Astfel, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilizării vehiculului. Aceste schimbări sunt parte a efortului guvernamental de modernizare și simplificare a serviciilor publice pentru cetățeni și întreprinderi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău