Peste 80 de mii de vizitatori au petrecut la Street Food and Wine Festival, desfășurat la Chișinău

14 Iul. 2022, 19:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2022, 19:29 // Actual //  Lupu Eduard

Cel mai îndrăgit eveniment dedicat bucătăriei în aer liber – Street Food and Wine Festival a adunat un număr record de peste 80 de mii de vizitatori pe strada pietonală Eugen Doga din Chișinău. Cea de-a treia ediție s-a desfășurat pe 8, 9 și 10 iulie, bucurând oaspeții cu experiențe gastronomice unice, un concert de excepție și atmosferă relaxantă.

Evenimentul a fost organizat de maib și Mastercard, în parteneriat cu iticket, reușind să aducă din nou voia bună și atmosfera de sărbătoare în centrul capitalei. Susținând achitarea cashless, maib și Mastercard au motivat vizitatorii să plătească utilizând cardul bancar, telefonul sau alt gadget care acceptă funcția de plată contactless, pentru care au primit și premii din partea băncii și a partenerului evenimentului Mastercard.

Tot mai mulți comercianți din întreaga țară înregistrează importante progrese pe segmentul digitalizării, acceptând și încurajând plățile cu cardul. De aceea, achitările cu cardurile maib gama le-a adus oaspeților festivalului cashback de până la 10% din partea maib și a partenerilor. Mai mult, vizitatorii au participat și la o tombolă unde au câștigat bilete la concertul de muzică simfonică „O seară în parc”, care va avea loc pe 16 iulie la Moldexpo.

Oaspeții festivalului au rămas plăcut impresionați de program și au împărtășit din emoțiile trăite la eveniment:

„A fost unul dintre cele mai bine organizate! Un enorm mulțumesc pentru terenul pentru copii cu jocurile logice și personal care monitoriza copiii! Mulțumesc pentru acest eveniment!”.

„O seară foarte frumoasă și mâncarea bună, și muzica bună, și vinul și mai bun”.

„A doua zi suntem deja aici și este minunat. Ne veselim, dansăm”.

„Toți cu nerăbdare așteaptă concertul. E bine și pentru copii pentru că în pandemie mulți au stat închiși în casă”.

„Foarte bine, emoții bune, producători locali. E super!”.

Producătorii locali veniți din toate colțurile Moldovei au preparat bucate din carne, pește, cașcavaluri, legume și fructe proaspete, precum și băuturi răcoritoare care au delectat papilele gustative și i-au făcut pe vizitatori să descopere noi arome ale vinurilor din zona de Centru și Sud a țării. Experiențele gastronomice au culminat cu un masterclass de pregătire a cărnii la grill prezentat de cunoscutul bucătar Petru Chicu.

Muzica a fost la ea acasă în toate cele trei zile de festival: începând cu Nemax și Marej pe 8 iulie, Pasha Parfeni și Satoshi pe 9 iulie, evenimentul a culminat cu un concert incendiar susținut de Zdob și Zdub & Frații Advahov, care ne-au reprezentat anul acesta la Eurovision cu piesa „Trenulețul”. Chișinăuienii s-au distrat până-n noapte pe ritmurile celor mai cunoscute piese ale artiștilor autohtoni, fredonând versurile în unison.

Maib şi Mastercard vor continua să dezvolte un parteneriat durabil cu proiecte avantajoase pentru clienţi şi iniţiative moderne care să dezvolte o economie cashless. Fii cu ochii pe pagina de Facebook maib pentru mai multe evenimente frumoase și promoții de care să te bucuri alături de cei dragi.

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă pentru adoptarea măsurilor.

Mai mulți oficiali ai băncii centrale au vorbit cu Reuters despre relaxarea restricțiilor pe mișcările de capital, conform Agerpres. În urmă cu doi ani, NBU a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară. În paralel, economia Ucrainei s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război.

Pe măsură ce companiile ucrainene s-au adaptat la război au existat solicitări pentru relaxarea restricţiilor vizând mişcările de capital. Graţie ajutoarelor financiare, în valoare de mai multe miliarde de dolari, venite de la partenerii occidentali, economia ucraineană a înregistrat un avans de 5,3%, anul trecut, în timp ce prognozele pentru acest an arată un avans de 3%.

„Va fi cel mai mare pachet de liberalizare a mişcărilor de capital de la debutul invaziei”, a precizat departamentul de comunicare al Băncii Naţionale a Ucrainei.

Printre măsuri ar urma să se afle: acordarea permisiunii de a plăti, parţial, noi dividende non-rezidenţilor, autorizarea plăţilor pentru importurile de servicii şi plata dobânzilor pentru vechile datorii.

O decizie este aşteptată să fie adoptată în curând, au precizat oficialii de la NBU, însă nu au furnizat şi o dată exactă, precizând că se mai lucrează încă la ultimele detalii care vor fi discutate şi cu Fondul Monetar Internaţional, un important susţinător financiar al Ucrainei.

Banca Naţională a Ucrainei a început anul trecut să relaxeze restricţiile impuse mişcărilor de capital. Unul din primii paşi a fost introducerea unui curs de schimb mai flexibil, relaxând cursul de schimb fix pentru hrivna ucraineană. De asemenea, banca centrală a publicat o foaie de parcurs pentru noi măsuri de relaxare, atunci când războiul şi situaţia economică o vor permite.

Printre restricţiile cu care se confruntă, în prezent, companiile din Ucraina se regăseşte atât accesul limitat la achiziţiile de valută, cât şi limite la derularea anumitor plăţi operaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Andri Pişni, a afirmat anterior că banca centrală este aproape de a finaliza prima etapă a liberalizării, în condiţiile în care ajutorul financiar extern vital pentru acest an a fost asigurat.

La data de 1 aprilie 2024, rezervele valutare ale NBU au atins un nivel-record de 43,76 miliarde de dolari. Banca centrală estimează costul noilor măsuri de liberalizare la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai cerute măsuri este posibilitatea firmelor de a plăti pentru importurile de servicii, precum marketing, publicitate şi consultanţă de business, în contextul în care companiile ucrainene încearcă să intre pe noi pieţe şi să urmărească noi oportunităţi de creştere, pentru a contracara pierderile suferite acasă din cauza războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău