(doc) Companii de colectare a metalelor, către Sandu, Gavrilița și ambasadori: PAS încearcă refacerea monopolului pe piață, în folosul Metalferos

Un grup de companii de colectare a deșeurilor de metale a făcut publică o declarație către șefa statului, Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița, ambasadorii statelor membre ale UE și SUA și membri și conducerea Asociației Businessului European și Camerei de Comerț americane din Moldova. Acestea se plâng că se confruntă cu „obstacole fără precedent” în desfășurarea activității și acuză băncile comerciale că ar fi dispus ilegal închiderea conturilor bancare pe care le aveau, iar PAS - că ar fi dat indicații în acest sens, instituțiilor bancare, și că ar încerca „monopolizarea repetată a pieței, în favoarea Metalferos”.

Foto:

În declarația expediată, semnatarii acuză PAS că „încearcă refacerea neoficială a monopolului pe piața metalelor, în folosul întreprinderii de stat Metalferos”: „Cunoaștem că la moment, instituțiile statului sunt în pregătirea unui proiect de lege care va acorda Metalferos dreptul exclusiv de a livra deșeurile de metale către Uzina Metalurgică de la Rîbnița. În acest fel se încearcă exluderea de pe piațî a câtorva zeci de companii, care din 2019 au obținut dreptul de a încheia la direct contracte cu Uzina Metalurgică de la Rîbnița”.

Totodată, companiile semnatare acuză băncile comerciale că în ultimele luni, „în mod ultimativ, unilateral, abuziv și ilegal au dispus închiderea conturilor bancare, punând companiile în imposibilitatea efectuării plăților”, suspectând statul că ar fi dat indicații în acest sens.

„Monopolizarea repetată a pieței metalelor la nici trei ani de la plecarea oligarhului Plahotniuc, care a profitat direct de pe seama acestui monopol, ar reprezenta o adevărată sfidare a efortului de a crea o piață liberă, bazată pe concurență loială și sănătoasă”, se mai menționează în declarație.



Pub