(video) Miniștrii, în ședință. Majorarea ratei dobânzilor pentru creditele active în programul „Prima Casă” va fi limitată

Guvernul s-a întrunit în ședință. Pe ordinea de zi se regăsește și proiectul cu privire la reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării și modificarea unor hotărâri ale Guvernului.

Foto: Captură de ecran

17:17 Ordinea de zi a Guvernului a fost epuizată.

16:47 Se examinează proiectul cu privire la modelele actelor de identitate pentru apatrizi, cetățeni străini, refugiați și beneficiari de protecție umanitară (număr unic 421/CS/ASP/2022). Proiectul aprobat.

16:45 Se examinează proiectul cu privire la aderarea Agenției Relații Funciare și Cadastru la Consiliul Standardelor Internaționale de Evaluare (număr unic 258/ARFC/2022). Proiectul, aprobat.

16:40 Se examinează proiectul pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului, încheiat prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind Implementarea Programului de consolidare a sistemului medical. Proiectul, aprobat.

16:36 Se examinează proiectul cu privire la aprobarea modului de recunoaștere a semnăturilor electronice calificate, create utilizând un certificat calificat al cheii publice eliberat de un prestator de servicii de încredere dintr-un stat membru al Uniunii Europene. Proiectul, susținut.

16:34 Se examinează proiectul cu privire la modificarea unor hotărâri ale Guvernului (număr unic 303/CS/AGE/2022). Aprobat.

16:31 Se examinează proiectul Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind controlul coordonat în punctul de trecere a frontierei de stat Leușeni-Albița rutier, pe sensul de intrare în România. Proiectul, aprobat.

16:29 Se examinează proiectul cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării Amendamentului nr. 1 la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova, semnat la Bruxelles la 15 decembrie 2021. Proiectul, aprobat.

15:24 Se examinează proiectul cu privire la planurile (comanda de stat) de admitere în învățământul superior cu finanțare de la bugetul de stat pentru anul de studii 2022-2023 (număr unic 417/MEC/2022). Proiectul, susținut.

16:20 Proiectul, aprobat.

16:03 Se examinează proiectul hotărârii cu privire la reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării și modificarea unor hotărâri ale Guvernului (număr unic 462/MEC/2022).

16:00 Proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative (număr unic 479/MJ/2022), aprobat.

15:56 Proiectul privind modificarea unor acte normative (număr unic 620/MM/2021), susținut.

15:55 Proiectele, aprobate.

15:53 Se examinează proiectul pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) pentru realizarea Proiectului de competitivitate a întreprinderilor micro, mici și proiectul pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare (AID) pentru realizarea Proiectului de competitivitate a întreprinderilor micro, mici și mijlocii.

15:51 Se examinează proiectul de lege pentru ratificarea Convenției dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitul pe venit. Aprobat.

15:45 Proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului nr. 1 prin schimb de scrisori la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice al României privind Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră al Instrumentului European de Vecinătate (ENI) pentru anii 2014-2020, semnat la Chișinău la 12 decembrie 2016, aprobat.

15:41 Se examinează proiectul de lege pentru ratificarea Amendamentului nr. 1, prin schimb de scrisori, la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice al României privind Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră al Instrumentului European de Vecinătate (ENI) pentru anii 2014-2020, semnat la Chișinău la 12 decembrie 2016. Proiectul de lege, aprobat.

15:35 Se examinează proiectul de lege pentru modificarea articolului 6 din Legea nr. 293/2017 privind unele măsuri în vederea implementării Programului de stat ,,Prima Casă”. Proiectul, aprobat.

15:33 Se examinează proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (revizuirea cadrului normativ privind nediscriminarea și asigurarea egalității). Proiectul, aprobat.

15:31 Se examinează proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative. Proiectul, susținut de miniștri.

15:28 Se examinează proiectul de lege privind prevenirea pierderii și risipei alimentare. Proiectul, aprobat.

15:15 Irina Vlah a cerut ca să fie restras de pe ordinea de zi proiectul cu privire la reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării. Propunerea nu a fost susținută.

15:10 Ședința a început. „Vreau să îi urez în primul rând un bun venit domnului Vladimir Bolea care a preluat funcția de ministru al Agriculturii și este prima ședință de Guvern la care participă”, a menționat Gavrilița. 


Vezi ordinea de zi aici.

Sindicatul Universității Agrare și Asociația Forța Fermierilor protestează la Guvern împotriva reformei propuse de ministerul Educației prin care se prevede lichidarea Universității Agrare.


Pub