Ultima oră! Cu protest pe fundal și scandal, Guvernul a votat pentru absorbirea mai multor universități

Guvernul a votat astăzi, 13 iulie, proiectul de hotărâre pentru reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării. Bașcana Găguziei a solicitat ca proiectul să fie exclus de pe ordinea de zi, însă propunerea nu a fost susținută de miniștri. 

Foto: UNIMEDIA

„Astăzi facem un pas curajos pentru Moldova. Avem nevoie de modernizare pentru a educa generațiile viitoare, specialiști performanți, de aceea invit toate forțele responsabile ale țării alături de efortul de modernizare desfășurat de Guvernul Republicii Moldova. Doresc această modernizare să fie semnalul unui nou început pentru universitățile noastre. O educație modernă înseamnă o Moldovă modernă”, a spus ministrul Anatolie Topală.

Așadar, potrivit documentului:

  • Universitatea de Stat din Moldova va absorbi Academia de Administrare Publică și alte 13 institute de cercetare care sunt conectate la programele de studii superioare de licență, master și doctorat ale USM. Mai mult, la USM va fi creat un centru de instruire a funcționarilor publici, iar prin cooperarea directă cu Cancelaria de Stat va furniza suport științifico-metodic autorităților publice.

  • Universitatea Tehnică a Moldovei va fuziona cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova și cu alte trei institute de cercetare. Scopul este de a fortifica sectoarele strategice ale economiei naționale și de a atrage cât mai mulți studenți în cele mai importante și actuale domenii, cum ar fi Inginerie și Științe agricole.

  • Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău va absorbi Universitatea de Stat din Tiraspol, Institutul de Științe ale Educației și Institutul de Formare Continuă cu scopul creării și consolidării unei universități pedagogice clasice care să includă toate specialitățile pedagogice. Conducerea UPS „Ion Creangă” urmează să vină cu un concept pentru dezvoltarea unui Centru Național pentru Educație și Leadership care ar contribui la formarea și dezvoltarea cadrelor didactice și manageriale.

  • Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) va fuziona cu Institutul Național de Cercetări Economice – pentru a fortifica procesul de pregătire a cadrelor în domeniul științelor economice.

  • Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Institutul Patrimoniului Cultural au primit un statut aparte și urmează să fie transferate în subordinea Ministerului Culturii.

Aceeași Hotărâre de Guvern prevede că, în scopul consolidării pregătirii cadrelor pentru securitatea națională, Ministerul Educației și Cercetării, de comun acord cu Ministerul Afacerilor Interne, va înainta Guvernului - în termen de șase luni, cadrul de reglementare a fuzionării altor două instituții de învățământ superior: Academia „Ștefan cel Mare” a MAI și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Toți studenții universităților absorbite urmează a fi transferați până la 25 august 2022. Transferul/reangajarea din/în funcție a cadrelor universitare și a personalului auxiliar din universitățile absorbite se va realiza conform legislației muncii.

„Reforma va contribui la consolidarea resurselor umane și a mijloacelor financiare prin redistribuirea acestora în conformitate cu programele de formare profesională orientate spre performanțe și pregătirea unor specialiști înalt calificați, și nu pe întreținerea unor infrastructuri costisitoare. Prin urmare, aceasta va genera: excelență recunoscută internațional, programe acreditate=Diplome valoroase, cercetare performantă în educație, spații de studiu mai dotate și salarii mai mari pentru profesori și cercetători”, menționează Guvernul într-un comunicat.

Sindicatul Universității Agrare și Asociația Forța Fermierilor protestează la Guvern împotriva reformei propuse de ministerul Educației prin care se prevede lichidarea Universității Agrare.

Fermierii au condamnat decizia autorităților de a lichida Universitatea Agrară din Moldova. Într-un comunicat emis presei, Asociația Forța Fermierilor declară că a „rămas perplexă de la propunerea lichidării Universității prin absorbția acestei de către Universitatea Tehnică și că sunt surprinși că idea a fost lansată de Ministerul Educației în spațiul public fără discuții prealabile în mediul profesional”. Aceștia spun că instituția are nevoie de „modernizări și profil practic astfel ca să fie mai aproape de realitățile agriculturii autohtone și să fie mult mai bine finanțată, ceea ce ar permite rezolvarea problemei cu lipsa de cadre”.

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior.

Ministerul Educației a luat decizia ca Universitatea Agrară să fie absorbită de Universitatea Tehnică întrucât „își dorește pentru fiecare sector important din economia RM să pregătească resurse bine calificată”. Explicația a fost oferită de ministrul Anatolie Topală după ce mai mulți oameni s-au arătat nedumeriți de anunțul privind absorbția Universității Agrare de către UTM. „Aceasta poate fi făcută bine în universități mari și pregătite”, a spus oficialul.

Fostul șef al statului, Vladimir Voronin critică decizia de a lichida Universitatea Agrară de Stat din Moldova prin absorbție de către Universitatea Tehnică. Mai mult, potrivit liderului Partidului Comuniștilor, clădirile și terenurile acestei instituții ar fi fost „deja promise Fundației Soros”.

Guvernul a venit cu o reacție, după declarațiile fostului șef al statului Vladimir Voronin, despre soarta de mai departe a clădirilor și terenurilor ce aparțin Universității Agrare, dar care urmează să fie lichidată prin absorbție de către o altă instituție. „Este așa informație că Universitatea Agrară a fost promisă Fundației Soros”, a afirmat Voronin. „Este un fals absurd”, a declarat, la rândul său, Anastasia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt de la Executiv, fiind solicitată de UNIMEDIA.




Pub