Topală, după aprobarea proiectului privind fuziunea universităților, cu protestul la ușă: „În scurt timp, se vor vedea beneficiile. Manifestanții vor fi mulțumiți”

Ministrul Educației, Anatolie Topală, explică de ce nu a ieșit să discute astăzi cu protestatarii care s-au adunat în fața clădirii Executivului, pentru a cere Cabinetului de miniștri să dea aviz negativ la proiectul care prevede comasarea universităților. Totodată, acesta susține că „în scurt timp, manifestanții vor vedea beneficiile acestei hotărâri”.

Foto: captura ecran

„M-am întâlnit cu toate părțile interesate, pentru a discuta și a asculta toate propunerile care puteau duce la îmbunătățirea proiectului pe care noi l-am elaborat. Concluziile acestor discuții, fiindcă inclusiv m-am întâlnit și cu protestatarii vor fi că într-o scurtă perioadă de timp se vor vedea beneficiile acestei hotărâri și sunt convins că în foarte scurt timp, protestatarii vor fi mulțumiți”, a declarat ministrul Educației, solicitat să comenteze protestul de astăzi.

Întrebat de ce nu a ieșit să discute cu manifestanții, care i-au cerut acest lucru, Anatolie Topală a răspuns: „Au ieșit colegii mei să discute, fiindcă eu eram implicat în ședință de Guvern. Dar am vorbit cu protestatarii la protestul trecut și am discutat inclusiv cu sindicatele, m-am întâlnit și cu toate părțile interesate”.

Sindicatul Universității Agrare și Asociația Forța Fermierilor au protestat la Guvern, astăzi, împotriva reformei propuse de ministerul Educației, prin care se prevede lichidarea Universității Agrare și altor instituții de studii superioare. În pofida solicitărilor manifestanților de a da aviz negativ, Cabinetul de miniștri a votat pentru proiectul propus de Anatolie Topală.

Cu protestul la ușă, Guvernul a votat proiectul de hotărâre pentru reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării.


La 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării anunța despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior, printre care și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Ministrul Educației, Anatolie Topală, susținea atunci că anunțul privind reforma în învățământul superior „este intenția autorităților și nu e o decizie” și dă asigurări că înainte de a fi făcută publică informația acesta a discutat cu toți rectorii și directorii instituțiilor de cercetare. Ministrul a explicat și ce se va întâmpla cu cadrele didactice instituțiilor care vor fi absorbite.

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a criticat intenția autorităților privind reforma în sistemul de învățământ superior. „Sunt sigur că va veni timpul când normalitatea va fi restabilită în sistemul învățământului superior din țara noastră, dar mă întreb, cine va purta responsabilitate pentru gafele comise în acești ani, pentru închiderea universităților cu valoare de simbol, pentru pagubele sufleteşti şi materiale?”, se întreabă acesta.

De asemenea, și fostul șef de stat, Igor Dodon, a condamnat reforma în învățământul superior, care presupune comasarea mai multor universități din țară. „Scopul lichidării universităților nu este economia de bani. PAS vrea să preia activele, clădirile, terenurile acestor universități”, a declarat Dodon.

Și deputatul BCS Vlad Batrîncea a criticat „procesul de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova”, anunțat de Ministerul Educației. „Stranie logică: resursele suplimentare pentru ministere noi, Cancelaria de Stat, Curtea constituțională etc. sunt. Iar pentru instituțiile de știință și educație bani nu sunt. Cât nu este târziu, Ministerul Educației, Guvernul trebuie opriți”, a scris Batrîncea.

Iar primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a venit cu o scrisoare deschisă către Maia Sandu, în care o îndeamnă pe șefa statului să revadă „intenția de a lichida Universitatea de Stat din Tiraspol”.

Totodată, colectivul Universității de Stat din Tiraspol a publicat o scrisoare adresată ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în care declară că se simt „neglijați și aruncați la coșul de gunoi” și anunță că vor apela la organismele internaționale, pentru a-și apăra dreptul constituțional, statutul și integritatea instituțională.


La 1 iulie, și membrii titulari și corespondenți ai Academiei de Științe a Moldovei s-au întrunit, în cadrul unei adunări cu privire la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării, referitor la reforma domeniului învățământului superior și de cercetare.


Pub