Sandu, despre reforma universităților: „Conceptul e încă din 2014 și toată lumea l-a văzut. Când eram la minister le spuneam rectorilor - investiți în profesori și echipamente nu garduri”

Șefa statului, Maia Sandu, spune că reforma în învățământul superior a fost anunțată târziu și a fost foarte puțin timp pentru discuții publice. „Chiar dacă conceptul acestei reforme a fost elaborat încă prin 2015 și cei mai mulți actori implicați știu despre ea, dar oricum ea a stat undeva în sertar până acum și acum ministerul nu și-a luat suficient timp. Ea trebuia anunțată cel târziu în martie-aprilie, ca să fie câteva luni de discuții, ca să se intre în detalii, sigur că oricum ar fi oameni care ar fi fost împotrivă, dar aici avem un exemplu când lucrurile nu s-au făcut la timp și acest fapt a trezit mai multă critică”, a spus Sandu, la o emisiune de la Moldova 1.

Foto: AccentTV

„Trebuie să îmbunătățim calitatea învățământului superior, nu putem să avem calitate acolo unde avem 15 studenți la program, pentru că atunci când profesorii, din cauza salariilor mici, sunt obligați să alerge la 2-3 universități în loc să lucreze la o universitate să aibă mai multe ore, să poată să facă și cercetare acolo și respectiv să crească și calitatea actului de predare și salariul, dar repet - reforma trebuia anunțată luni în urmă să există un proces consultativ

În 2014 a fost elaborat, toată lumea l-a văzut doar că a sperat că vor mai trece niște ani, învățământul superior este pentru studenți nu pentru altcineva, există ca să putem ajuta tinerii să devină specialiști. Când eram la minister le-am zis - dacă nu veți face eforturi serioase și o să învestiți în profesori nu în garduri și dacă nu învestiți în echipamente vor fi mai puțini tineri”, a spus aceasta.

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior.

Ministerul Educației a luat decizia ca Universitatea Agrară să fie absorbită de Universitatea Tehnică întrucât „își dorește pentru fiecare sector important din economia RM să pregătească resurse bine calificată”. Explicația a fost oferită de ministrul Anatolie Topală după ce mai mulți oameni s-au arătat nedumeriți de anunțul privind absorbția Universității Agrare de către UTM. „Aceasta poate fi făcută bine în universități mari și pregătite”, a spus oficialul.

Fostul șef al statului, Vladimir Voronin a criticat decizia de a lichida Universitatea Agrară de Stat din Moldova prin absorbție de către Universitatea Tehnică. Mai mult, potrivit liderului Partidului Comuniștilor, clădirile și terenurile acestei instituții ar fi fost „deja promise Fundației Soros”.

Guvernul a venit cu o reacție, după declarațiile fostului șef al statului Vladimir Voronin, despre soarta de mai departe a clădirilor și terenurilor ce aparțin Universității Agrare, dar care urmează să fie lichidată prin absorbție de către o altă instituție. „Este așa informație că Universitatea Agrară a fost promisă Fundației Soros”, a afirmat Voronin. „Este un fals absurd”, a declarat, la rândul său, Anastasia Taburceanu, purtătoarea de cuvânt de la Executiv, fiind solicitată de UNIMEDIA.


Pub