Economist, despre realizările economice ale PAS, la un an de guvernare: Cel mai bine s-au descurcat la schimbarea persoanelor din funcție

„PAS a luat toată puterea în mâini și ceea la ce s-a descurcat foarte bine a fost schimbarea persoanelor din funcție și plasarea altor persoane, care fie sunt din echipă, fie sunt văzute mai bine de PAS. Cât privește economia, cu greu se vor găsi date care să descrie pozitiv situația în țară, după un an de guvernare a Partidului Acțiune și Solidaritate”. Declarațiile au fost făcute de economistul Viorel Gîrbu, în cadrul emisiunii Puterea a 4-a de la N4.

Foto: Viorel Gîrbu/ Facebook

„Despre faptul că economia o duce rău cunosc nu doar economiștii, cunoaște toată lumea. Despre economie poți să zici pozitiv că noi astăzi trăim mai bine decât vom trăi peste o lună sau în perioada rece a anului”, spune economistul Viorel Gîrbu.

Solicitat să menționeze succesele economice ale PAS, la un an de guvernare, Gîrbu a menționat: „Ceea ce deja cunoaștem și vedem e lipsă de gândire, de inițiativă. PAS și-a dorit foarte mult să vină la putere, dar de ce și-a dorit acest lucru, eu nu înțeleg. Au luat toată puterea și la ce s-au descurcat foarte bine a fost schimbarea persoanelor din funcție și plasarea altor persoane, care fie sunt din echipă, fie sunt văzute mai bine de PAS. Acest lucru s-a reușit, PAS i-a mișcat pe toți din funcție și a venit cu o abordaare destul de stranie în acest domeniu. Dar în economie greu poți găsi anumite date care să descrie pozitiv, anume aceste informații. PAS e lipsit de inițiativă. PAS pune virgulițe, dar pierde ocazii, posibilități de a face ceva în țară. Nu știu ce altă putere politică din RM de deținut o altă libertate atât de mare de a face reforme, în țara aceasta poți să faci tot ce vrei.

Unul din primii pași ai PAS au fost în domeniul protecției sociale, pensia minimă, care a fost mărită la 2000 lei. Abordarea respectivă a fost și rămâne una foarte formală. Sistemul de protecție socială și asigurare socială trebuie reformat din temelii. PAS a pierdut ocazia, a făcut un joc electoral, a fluturat niște stegulețe, dar reforma nu a făcut-o până la capăt. Mai multe inițiative promovate de PAS nu s-au materializat prin anumite schimbări de esență”.

Totuși, economistul spune că există și o scuză pentru lipsa de rezultate vizivbile, la care se așteptau cetățenii, în urma promisiunilor din campania electorală. „Actualul Guvern a fost expus la foarte multe crize și asta le dă cumva o scuză și ne permite să credem că Guvernul a gestionat, cumva, de o anumită manieră, modul în care au evoluat lucrurile în RM. Tot ce face actualul Executiv se va manifesta într-o perioadă mai lungă de timp”, a precizat Viorel Gîrbu.



Ieri s-a împlinit un an de la alegerile parlamentare din iulie, 2021. Edilul capitalei, Ion Ceban, a declarat, referindu-se la rezultatele obținute de PAS, după ce a preluat puterea, că în sat la bunicii săi se spunea „nu mai pot de хорошo”.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a venit cu critici dure la adresa PAS. Acesta acuză „politicienii de pe lista PAS și pe Maia Sandu că a mințit oamenii și le-a spus că are nevoie de Parlament și de Guvern ca să aducă vremuri bune. „Azi avem la conducere cea mai slabă conducere a țării (majoritate parlamentară, guvern, președinte) din istoria modernă a Republicii Moldova”, susține Dodon și întreabă oamenii dacă îi vor mai răbda 3 ani.

Iar președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a declarat că acest an, guvernat de PAS, a fost unul cu reușite pe plan extern și cu o agendă dezastruoasă față de problemele interne ale Republicii Moldova. „Constatăm cu regret că nu există nicio strategie față de segmentele vitale, o comunicare proastă și o politică de cadre cu multe scandaluri și descurajări”, a adăugat acesta.

De cealaltă parte, într-o conferință de presă susținută pe scările Parlamentului, Partidul Acțiune și Solidaritate a dat asigurări că oricât de grea ar fi acum situația, „ei fac tot ce au promis”. „PAS își îndeplinește angajamentele făcute în fața cetățenilor. Noi ținem minte ce am promis și știm că și cetățenii țin minte”, a spus președintele Legislativului, Igor Grosu.


Pub