Catastrofă ecologică pe Răut. Sute de pești au pierit, după ce fluxul de apă ar fi fost blocat intenționat. Prejudiciul se ridică la peste 1 mil. lei

În urma unei sesizări înregistrate la Inspectoratul pentru Protecția Mediului, cu privire la pieirea în masă a peștelui și a altor hidrobionți în râul Răut, Direcția Control Resurse Cinegetice și Piscicole din cadrul Inspectoratului pentru Protecţia Mediului în baza ordinului nr. 152-D din 06.07.2022, a inspectat râul Răut, sectorul dintre satul Pistruieni, raionul Telenești și în aval până la satul Căzănești. Inspectorii au depistat peste 700 de pești morți, prejudiciul constituind peste 1 milion de lei. Cauza ar fi blocajului intenționat al fluxului de apă din râul Răut, de către factorii de decizie ai Hidrocentralei din Pistruieni, fapt ce provocat secarea completă a apei din râul Răut,

Foto: Inspectoratul pentru Protecția Mediului
Inspectorii de mediu au constatat pieirea în masă a peștelui și a altor hidrobionți în râul Răut, în aval de Hidrocentrala funcțională, amplasată pe terenul satului Pistruieni, r-nul Telenești.
Astfel, în râul Răut, sectorul în aval de barajul Hidrocentralei din satul Pistruieni, r-nul Telenești și până la satul Căzănești r-nul Telenești au fost numărați și identificați pește și alți hidrobionți morți:

1. Caras argintiu(Carassius gibelio) – 698 exemplare;
2. Babușcă (Rutilus rutilus) – 4 exemplare;
3. Boarță (Rhodevs amarus) – 48 exemplare;
4. Obleț (Alburnus alburnus) – 56 exemplare;
5. Murgoi bălțat (Psevdorasbora parva) – 16 exemplare;
6. Scoica de lac (Anodonta cygnea) – 37 exemplare;
7. Melc de apă (Lymnaea stagnalis) – 6 exemplare.

Astfel, în conformitate cu prevederile Anexei nr. 2 al Legii nr. 149 din 08.06.2006 privind fondul piscicol, pescuitul şi piscicultura, prejudiciul constituie 1.053.000 lei. Totodată, inspectorii de mediu au audiat mai mulți martori pe faptul pieirii în masă a peștelui și a altor hidrobionți în râu, din declarațiile cărora rezultă că pieirea a fost cauzată de blocajul intenționat al fluxului de apă din râul Răut, de către factorii de decizie ai Hidrocentralei din Pistruieni, fapt ce a adus la secarea completă a apei din râul Răut, mai mult de două ore pe sectorul în aval de barajul Hidrocentralei din satul Pistruieni, și până în satul Căzănești.

De asemenea, de la martorii oculari au fost anexate la materialele în cauză fotografii care demonstrează faptul că apa râului Răut era secată complet. Materialele au fost expediate către Procuratura Generală, pentru a identifica persoanele vinovate de pieirea în masă a peștelui și a altor hidrobionți în râul Răut, cu urmări ireparabile, şi atragerea lor la răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova.












Pub