Nume
Parola
Vizualizări: 2827
În primul semestru din 2022, ADR Nord a valorificat 33,94 mln lei pentru implementarea proiectelor în Regiunea de Dezvoltare Nord
Bălți, 12 Iulie 2022 — În primul semestru al anului 2022, ADR Nord a valorificat 33,94 milioane lei în procesul de implementare a 18 proiecte în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Datele au fost prezentate de către directorul ADR Nord, Maria Prisacari, în cadrul celei de-a doua ședințe ordinare din acest an a Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord, care a avut loc marți, 12 iulie 2022.

În debutul ședinței, Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, s-a referit la importanța continuității proiectelor implementate în regiune și a anunțat că în toamnă va fi lansat un nou concurs de proiecte în contextul implementării politicii privind dezvoltarea urbană. „Localitățile, primăriile care vor înainta propuneri de proiecte în apelurile ce vor urma să țină cont și de politicile de dezvoltare regională și de proiectele existente, ca să nu avem rupturi, inclusiv rupturi de finanțare, dar să ne asigurăm de continuitate", a menționat funcționarul MIDR.

Directorul ADR Nord, Maria Prisacari, i-a informat pe consilierii regionali despre cele mai importante rezultate obținute de Agenție în primul semestru al anului 2022. În raportul prezentat de către șefa ADR Nord se arată că, în perioada vizată, au fost lansate spre implementare 11 proiecte de dezvoltare regională finanțe din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). În acest sens, ADR Nord a valorificat 2,61 milioane lei. În aceeași perioadă de raportare, specialiștii ADR Nord au fost implicați în activități de implementare a 4 proiecte finanțate de Uniunea Europeană, valorificând în acest sens 22,57 milioane lei. Totodată, ADR Nord a mai gestionat în primul semestru încă 3 proiecte finanțate de Guvernele Germaniei, Estoniei și de alți parteneri de dezvoltare, valorificând în acest scop 8,77 milioane lei. Proiectele implementate acoperă patru domenii de intervenție: asigurare cu apă (7 proiecte); eficiență energetică a clădirilor publice (2 proiecte); infrastructura de afaceri (1 proiect) și atracții turistice (2 proiecte) și dezvoltare urbană (3 proiecte). Detalii se găsesc în fișierul atașat mai jos, la rubrica „Fișiere anexate".

În cadrul aceleiași ședințe, în funcția de președinte al CRD Nord a fost reales Vasile Secrieru, președintele raionului Râșcani. De asemenea, consilierii regionali l-au ales în calitate de vicepreședinte al CRD Nord pe Sergiu Fîntîna, președintele raionului Fălești.

Prezentarea ODD stabilite în Agenda 2030

În cadrul aceluiași eveniment, reprezentanții Institutului pentru Politici și Reforme Europene au prezentat pilonii de bază ai Agendei 2030, precum și cele 17 obiective de dezvoltare durabilă (ODD) și a țintelor relevante pentru Republica Moldova. Consilierii regionali au fost antrenați în cadrul unui exercițiu interactiv prin intermediul unui test cu întrebări care au fortificat cunoștințele la tema propusă.

În total, patru campanii de informare privind popularizarea Agendei 2030 și a Obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel regional și local au avut loc în perioada iunie-iulie curent, în Regiunile de Dezvoltare Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia.

Guvernul Germaniei și-a asumat angajamentul să ofere sprijin autorităților de la Chișinău prin intermediul proiectului „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030", scopul căruia constă în consolidarea capacităților administrației publice la nivel central și local. De asemenea, sunt susținute organizațiile neguvernamentale, pentru a alinia obiectivele și procesele interne la prevederile Agendei 2030 și a consolida sistemul național de monitorizare a obiectivelor de dezvoltare durabilă.

În septembrie 2015, Republica Moldova, alături de alte 192 state membre ale ONU, a adoptat Declarația Summit-ului privind Dezvoltarea Durabilă, prin care s-a angajat să pună în aplicare Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă. Astfel, până în anul 2030, țara noastră, de rând cu celelalte țări, urmează să-și mobilizeze eforturile pentru a elimina toate formele de sărăcie, pentru a combate inegalitățile și pentru a aborda problemele schimbărilor climatice, asigurând că nimeni nu este lăsat în urmă. Agenda 2030 reprezintă un plan de acțiuni pentru Oameni, Planetă și Prosperitate. De asemenea, Agenda 2030 este îndreptată spre consolidarea Păcii universale. Toate țările și toate părțile interesate trebuie să acționeze în parteneriat, în vederea implementării acestui plan de acțiuni.

www.adrnord.md