Morcovul și biciul lui Kovesi: Moldova va primi finanțări considerabile, dar vom urmări posibilii fraudatori de bani

12 Iul. 2022, 16:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iul. 2022, 16:58 // Actual //  Lupu Eduard

În urma obținerii statutului de candidat la UE, Republica Moldova va primi finanțări considerabile în următorii ani de la bugetul UE, dar noi cei de la Parchetul european vom urmări posibilii fraudatori ai banilor.

„Prezența mea la Chișinău este de a transmite un mesaj că parchetul este pregătit să ajute autoritățile din Republica Moldova pe calea aderării la UE. Un prim pas în acest sens este semnare unui acord de cooperare cu Procuratura generală. În calitate de candidat la UE, republica Moldova va primi finanțări considerabile de la UE. Este responsabilitatea noastră comună să urmărim posibilii fraudatori cu ce mai mar determinare și eficiență. Trebuie să detectăm mai bine fraudele care aduc atingere intereselor UE și să facem schimb de informații în calitate de parteneri”, a punctat Laura Codruța Kövesi, șefa Parchetului european.

Competențele parchetului este limitată și se ocupă de protejarea bugetului UE, cu alte cuvinte însemană acceptarea unei justiții europene. Parchetul a început să funcționeze anul trecut și am înregistrat și analizat peste 4000 de sesizări și am înghețat bunuri provenite din infracțiuni în sumă de peste 259 mil. de euro de patru ori cât bugetul Parchetului european.

Refrrindu-se la identificare hoților miliardului, Kovesi a spus că în cazul „în care vom avea anchete comune pe respectivul caz vom ajuta anchetatorii moldoveni. Dacă vom avea informați că anumiți cetățeni moldoveni sunt implicați vom deschide o anchetă pentru a identifica, sechestra bunuri și cerceta persoane.

Mâine, 13 iulie, între Parchetul european și Procuratura generală urmează să fie semnat un acord, care prevede schimbul de informații dintre cele două instituții.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 11:14 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o mișcare strategică pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova, Parlamentul a ratificat în ședința de astăzi un acord crucial. Este vorba despre Acordul de împrumut între Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ce vizează realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acest acord va permite contractarea unui credit de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din valoarea totală a proiectului. De asemenea, Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro din contul unui acord anterior, pentru prima fază a proiectului. Uniunea Europeană contribuie și ea, oferind un grant de 15,4 milioane de euro prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul va implica construcția unei linii electrice aeriene de 400 kV între Bălți și Suceava, România, precum și reconstrucția stației electrice Bălți 400 kV. Bugetul total al proiectului se ridică la 77 milioane de euro și va acoperi și reabilitarea unor segmente de rețele electrice de transport din Republica Moldova, inclusiv înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această inițiativă nu doar va consolida legăturile energetice între cele două țări vecine, ci va contribui și la asigurarea stabilității și sustenabilității sistemului energetic al Republicii Moldova, având un impact pozitiv asupra securității energetice a întregii regiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău