‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn Republica Moldova începe testarea aplicației BeeProtect. De la 1 ianuarie 2023 - obligatorie

În Republica Moldova începe testarea aplicației BeeProtect. De la 1 ianuarie 2023 – obligatorie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În Republica Moldova a fost dat startul testării aplicației BeeProtect, creată pentru a evita moartea albinelor produsă de otrăvirile cu pesticide, prin avertizări și monitorizarea la timp.

Aplicația a fost creată cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. La începutul lunii iulie, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova au organizat activități de sprijin consultativ și metodologic.

Activitățile sunt dedicate reprezentanților ANSA, apicultorilor și fermierilor, iar concomitent, pe parcursul acestora, va fi analizată funcționalitatea aplicației, realizată îmbunătățirea proceselor și eliminarea, după caz, a potențialelor erorilori.

Pilotarea Beeprotect în raionul Ialoveni urmează să fie desfășurată în perioada iulie – decembrie 2022, urmând ulterior să fie implementat la scară națională.

Beeprotect este o aplicație web de comunicare apicultor-fermier menită să protejeze coloniile de albine de intoxicațiile cu produsele de uz fitosanitar și fertilizanți (PUFF).

În conformitate cu recentele modificări operate în Legea nr. 70/2006 a apiculturii, persoanele fizice şi juridice care intenţionează să aplice mijloace chimice la tratarea terenurilor sunt obligate să înregistreze în sistemul informațional Beeprotect detaliile referitoare la aplicarea tratamentelor cu cel puţin 48 de ore înainte de a începe tratarea, indicând exact data şi ora începerii şi sfârșitului tratării, metoda de tratare, denumirea produsului de uz fitosanitar sau a fertilizantului, doza.

‹ adv ›

Începând cu 1 ianuarie 2023, înregistrarea și furnizarea datelor în aplicația Beeprotect va fi obligatorie pentru apicultori și fermieri.

Aplicația a fost dezvoltată de APM în colaborare cu Tekwill, ANARM, ANSA, MAIA și cu consultarea părților interesate, cum ar fi apicultorii, producătorii agricoli, Congresul Autorităților Locale din Moldova precum și asociații de profil.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›