‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSocietatea de Horticultură din Republica Moldova vine cu Moțiune-Apel către Președinte, Parlament și Guvern

Societatea de Horticultură din Republica Moldova vine cu Moțiune-Apel către Președinte, Parlament și Guvern

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Astăzi asistăm la un eveniment de o majoră semnificație – Restructurarea învățământului superior în Republica Moldova. În baza analizei create și după dezbateri serioase în societate (în întreaga țară), Societatea de Horticultură vine cu următoarele propuneri:

  • Dată fiind importantă horticultura în Republica Moldova (RM) cerem imperios păstrarea Universității Agrare de Stat din Moldova (UASM). Constatând că UASM este unica universitate care organizează învățământul agricol teoretic și practic de toate nivelurile până la cel academic.
  • Reputația țării noastre pe piețele de desfacere a avut și are loc pe baza logistică de valorificare a producției vitivinicole și pomicole.
  • Asistăm astăzi la promovarea unor reforme de anvergură în învățământul superior. Este, momentul ca învățământul – începând cu cel primar și gimnazial – să-și asume cu mai multă responsabilitate formarea viitorului lucrător agricol.

Nu se poate concepe fără a rezerva un loc, crescând agricultorul în învățământul de toate nivelele, mai ales în cea preuniversitară.

Învățământul trebuie să țină seama că agricultura este practicată în toată țara, în toate mediile rurale și urbane, atât ca sursă de alimente cât și pentru destindere și divertisment.

  • În prezent, se încearcă a discuta pe priorități și nu se discută situația în general. Absolvenții din licee pleacă, nu vor să-și lege viitorul cu RM. Copiii, după licee, pleacă în colegii, pentru că universitățile nu pregătesc meseriași, noi pregătim personalități.

Noi avem nevoie de aceste schimbări, dar nu de a comasa universitățile. Nu credem că trebuie să avem doar universități mari, este important ca în ele să se producă performanță. Trebuie ca teoria schimbării să fie orientată corect, spre reforme structurale în cadrul UASM-Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

  • Constituirea în cadrul UASM a Şcolii doctorale a parteneriatului instituţiilor de învățământ şi cercetare din agricultură, este primul indice în comasarea instituţiilor ştiinţifice din domeniul agroalimentar cu UASM precum urmează:
  1. Institutul Ştiinţifico – Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare;
  2. Institutul de Fitotehnie Porumbeni;
  3. Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp Selecţia;
  4. Institutul Ştiinţifico-practic de Biotehnologii în Zootehnie şi Medicină Veterinară;
  5. Institutul de Pedologie, Agrochimie şi Protecţie a Solului „N. Dimo”;
  6. Institutul de Tehnică Agricolă „Mecagro”;
  7. Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice.
  • De transferat Colegiile și Centrele de Excelență din domeniu în cadrul UASM;
  • Deschiderea în cadrul UASM de noi specialități inexistente la moment, dar solicitate de către piața muncii, precum păstrarea și prelucrarea producției agroalimentare, piscicultură, apicultură, creșterea animalelor de blană, ș.a.
  • Pentru asigurarea unui proces integru și calitativ de pregătire a cadrelor profesionale în domeniul agroalimentar la nivel de școală profesională, de colegiu, nivelului I (licență), II (master) și de doctorat (ciclu III) de studii, este necesar ca instituțiile antrenate în acest proces să se supună administrativ MAIA, iar metodic și didactic Ministerului Educației și cercetării (MEC).

Pe parcursul anilor, UASM a demonstrat utilitatea sa ca Centru Unic de cercetare-inovare, educație și extensiune rurală în domeniile complexului agroindustrial.

  • De-curând, s-au pus bazele unui Centru Național de Formare Profesională Continuă în cadrul UASM pentru formarea continuă a specialiștilor din domeniile Agricultură, Silvicultură, Protecția Mediului și Medicină Veterinară care contribuie esențial la creșterea calitativă a specialiștilor ce activează în aceste domenii. Absolvenții UASM activând în sectorul real al economiei naționale asigură în prezent siguranța și securitatea alimentară a țării.
  • Considerăm necesară reforma învățământului superior agrar din țară, iar Universitatea Agrară trebuie să devină instituție mentor pentru colegiile agricole și instituțiile de cercetare din domeniul agricol, asigurând-se conexiunea – educație, cercetare, extensiune și transferul de cunoștințe. Acestea sunt premisele de activitate a unei universități moderne și care trebuie să stea la baza reformelor învățământului agrar.

Noi am dovedit capacitatea de a fi o Universitate corectă și credibil în aplicarea măsurilor care să conducă la reluarea dezvoltării agriculturii în RM din domeniile de activitate – Viticultură și vinificație, pomicultură, legumicultură, agronomie, protecția plantelor, silvicultură, grădini publice și spații verzi, ecologie și protecția mediului, inginerie agrară, hidroameliorație, ingineria mediului, cadastru și organizarea teritoriului, medicină veterinară.

Prin această Moțiune-Apel ne adresăm către Președinte, Parlament și Guvernul RM să-și schimbe în esență poziția și atitudinea față de agricultură în general și față de UASM.

Suntem convinși că munca noastră, domeniul nostru de activitate poate să ajute în mod esențial la redresarea economiei naționale și prin aceasta Aderarea Republicii Moldova la UE.

‹ adv ›

Cu deosebită considerație semnatarii:

  • Consiliul de Administrare: Balan Valerian, președinte; Cimpoieș Gheorghe, președinte de onoare; Bucarciuc Victor; Cazac Tudor; Gaberi Gheorghe; Iliev Petru; Nicolaescu Gheorghe; Peșteanu Ananie; Şarban Vasile; Dadu Constantin;
  • Comisia de Cenzori: Manziuc Valerii; Rusnac Cristina.
‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

  1. Pacat,ca guvernul nu sustine UASM,cel mai usor sa distrugi munca celor ce au depus efort.Expunerea adresarii are ratiune Ramine de vazut pozitia guvernarii.

  2. Fiind peste hotarele Republicii Moldova, la munca in strainatate, inteleg foarte bine, ca orice reforma ce se produce in tarisoara noastra cu actuala guvernare, pentru care am deosebit respect si incredere, citind acest articol si indeosebi apelul societatii de horticultura catre Presedintie, Parlament si Guvernul Republicii Moldova, as vrea sa remarc ca Republica Moldova fiind o tara agrara din care PIB ii revine mai mult de 2/3 din realizarea produselor agricole si industriei alimentare, cred ca nu va fi corect sa desfiintam sau comasam unica universitate cu profil agricol si cea mai veche institutie din RM si constatând că UASM este unica universitate care organizează învățământul agricol teoretic și practic de toate nivelurile până la cel academic. Nu suntem contra reformelor, dar sa nu fie facute doar de dragul reformelor in detrimentul educatie si economiei RM. Eu personal am absolvit UASM facultatea de economie si pe parcursul a celor cinci ani de studii am intalnit foarte multe nelegiuiri asupra carora trebuie de lucrat in orice institutie de invatamant si anume darea de mita, si e cel mai rusinos lucru cand un profesor, dascal ia mita.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›