Hotelul Național ar putea deveni monument ocrotit de stat. Ceban: Stau căldări cu seringi în inima capitalei. Situația trebuie schimbată

Hotelul Național este examinat să fie introdus în registrul monumentelor ocrotite de stat. Anunțul a fost făcut de primarul capitalei, Ion Ceban.

Foto: UNIREA ODIP

„Nu este suficient doar acest lucru, e nevoie și de o viziune: ce exact va fi acolo, sa nu rămână alți 15 ani tot în halul acesta, ținând cont de faptul că e domeniu privat. Astăzi, acolo se adăpostesc oamenii străzii, copii ai străzii veniţi din toată republica, persoane care consumă substanţe interzise.

Am propus ca în clădirea Hotelului Naţional să fie gândit un Hub pentru organizaţiile de tineret, pentru strat-up-urile din domeniul TIC, etc. Dacă ne conjugăm eforturile, putem realiza un proiect frumos. Primăria Chişinău este gata să conlucreze la acest capitol”, a menționat Ion Ceban.

Edilul capitalei, Ion Ceban, acuză poliția de inacțiune pentru că nu ar fi luat măsuri când a fost îngrădit accesul la Hotelul Național și propune Guvernului să includă clădirea în registrul monumentelor ocrotite de stat. „O fumigenă care are ca scop distragerea atenției opiniei publice de la scumpirile ce au loc în fiecare zi și de la prostiile pe care le îndrugă unii oficiali de la guvernare”, a mai spus Ceban la ședința de astăzi a Primăriei.

În dimineața zilei de 20 mai, în preajma hotelului Național a fost instalat un gard pentru a limita accesul persoanelor în clădire. După ce mai mulți internauți au publicat imagini pe internet cu marcaj aplicat în preajma hotelului, oamenii legii au precizat că „la moment nimic nu se demolează”. Reprezentanții Primăriei susținut că termenul de autorizație nu a fost prelungit, iar alte autorizații nu au fost emise, inclusiv de instalare a gardului.

Primăria a cerut intervenția organelor de stat și a poliției.

Ieșind în teren specialiștii din cadrul Direcției Arhitectură și Direcției Transportului au depistat mai multe nereguli, inclusiv ce ține de amplasarea gardului pe drumul public și stoparea circulației rutiere, fără a avea vreun temei juridic. Pentru aceste lucrări, dar și pentru sistarea circulației pe partea carosabilului nu a fost emisă o dispoziție de către Primărie. În lipsa unei astfel de dispoziții, poliția trebuia să se implice imediat pentru a stopa încălcările comise”, susține reprezentanții Primăriei.

Agenția de Supraveghere Tehnică urma să verifice declarația de începere a lucrărilor și faptul dacă antreprenorul general deține proiect de execuție a lucrărilor de demolare coordonat în modul stabilit de legislație.

„În ceea ce privește revendicarea dreptului de proprietate asupra clădirii, APP, ar trebui să facă lumină în acest caz și să întreprindă măsurile de apărare a interesului Statului.

Solicităm organelor de stat să intervină imediat la scoaterea gardului”, au mai spus aceștia.


Pub