Un tânăr de 22 de ani a lansat o afacere cu plante medicinale. Produce ceaiuri, suplimente alimentare și cosmetică

11 Iul. 2022, 13:15
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
11 Iul. 2022, 13:15 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Cristian Melnic, un tânăr de 22 de ani, recent licențiat în tehnologia alimentelor, deja de doi ani cultivă plante medicinale pe dealurile din Dobrogea (mun. Chișinău) și Climăuții de Jos (r-nul Șoldănești).

Tânărul produce ceaiuri, suplimente alimentare încapsulate și chiar seruri cosmetologice. Pentru dezvoltarea afacerii, în anul 2021, Cristian a aplicat la programul „Start pentru tineri”, implementat de ODIMM și a obținut un grant de 180.000 lei. Banii au fost investiți în echipamentul tehnologic, iar întreprinderea pe care o gestionează a ajuns să producă un sortiment de 21 de remedii naturiste fabricate din plante medicinale.

În prezent, tânărul antreprenor își vinde produsele pe rețelele sociale, însă în următorii ani planifică să le distribuie în farmacii și chiar să le exporte pe piața europeană.

Ideea de afacere cu plante medicinale a apărut în 2016 și a fost susținută de tatăl său, doctor în științe biologice, care a pus umărul prin tehnologii inovative de cultivare și selecționare a plantelor medicinale.

Actualmente, pe plantațiile familiei Melnic sunt crescute circa 60 de specii de plante medicinale. Acestea sunt cultivate în sistem de agricultură ecologică, fără erbicide, doar cu îngrășăminte naturale. De asemenea, plantele sunt crescute manual, fără echipamente agricole.

În anul 2022, ODIMM a pus la dispoziția tinerilor mai multe instrumente financiare de suport în afaceri, printre care Programul de stat „Start pentru Tineri: o afacere durabilă la tine acasă”. Recent, Guvernul a aprobat extinderea acestui program pentru încă trei ani, iar suportul financiar nerambursabil a fost majorat până la 200.000 lei. Astfel, finanțarea statului ajunge la 70% din valoarea proiectului investițional.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău