(video) Darovannaia către ministrul Educației: „După reforma universităților, demisionați?”. Ce a răspuns Topală
Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alla Darovannaia susține că nu este de acord cu lichidare mai multor universități. Aceasta l-a întrebat pe ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, dacă va demisiona după reforma în învățământul superior. La rândul său, Topală, a răspuns că „crede” în această reformă și nu își va da demisia. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună seara”.
Foto: Colaj

„Nu suntem de acord cu ceea cum se fac absorbție de unele facultăți, acuma nu suntem de acord cu lichidarea Universității Agrare, nu suntem de acord cu lichidarea institutului de Educație Fizică și Sport. Sportul de asemenea este viitorul țării noastre. Nu suntem de acord cu aceea că aceste instituții în special Universitatea Agrară are niște blocuri destul de atractive prin centrul orașului Chișinău și nu e clară care va fi soarta lor. Domnul ministru, în rezultatul acestei reforme vă veți da demisia sau nu?”, a spus Darovannaia.

La rândul său, Topală, a răspuns că: „Nu îmi dau demisia. Eu cred în această reformă și o să vedem într-un timp foarte scurt care sunt beneficiile acestei reforme, într-un an, doi, deja o să fie mult mai bune condiții în universități și programe adaptate și noi specialități deschise, creând astfel opurtunități tinerilor”.

Academia Română susține protestul Academiei de Științe a Moldovei împotriva comasării institutelor de cercetare din Republica Moldova și se arată îngrijorată de decizia Ministerului Educației. Într-un comunicat de presă se solicită autorităților Republicii Moldova să oprească această „tendință nefirească și să redea Academiei din frățeasca țară vecină rolul său în domeniul cercetării, prin reîntoarcerea institutelor în cadrul înaltului for de consacrare și de cercetare”.

Miting de protest în fața Guvernului, în legătură cu dezacordul față de reforma propusă de Ministerul Educației șă Cercetării, prin care se prevede lichidarea Universității Agrare de Stat din Moldova. Protestatarii au venit cu pancarte: „Păstrați Agrara pentru țară”, „Azi vindeți Agrara, mâine - toată țara”, „Jos mâinele de pe UASM”.

La 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării anunța despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior.

Ministrul Educației, Anatolie Topală, susține că anunțul privind reforma în învățământul superior „este intenția autorităților și nu e o decizie” și dă asigurări că înainte de a fi făcută publică informația acesta a discutat cu toți rectorii și directorii instituțiilor de cercetare. Ministrul a explicat și ce se va întâmpla cu cadrele didactice instituțiilor care vor fi absorbite.

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a criticat intenția autorităților privind reforma în sistemul de învățământ superior. „Sunt sigur că va veni timpul când normalitatea va fi restabilită în sistemul învățământului superior din țara noastră, dar mă întreb, cine va purta responsabilitate pentru gafele comise în acești ani, pentru închiderea universităților cu valoare de simbol, pentru pagubele sufleteşti şi materiale?”, se întreabă acesta.

Primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a venit cu o scrisoare deschisă către Maia Sandu, în care o îndeamnă pe șefa statului să revadă „intenția de a lichida Universitatea de Stat din Tiraspol”.

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a venit cu explicații privind modernizarea universităților din Republica Moldova, proiect ce presupune comasarea mai multor instituții superioare de învățământ, fapt ce a stârnit un val dur de critici în societate.


Pub