‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn doar 6 luni, peste 125 de tone de produse au fost salvate de...

În doar 6 luni, peste 125 de tone de produse au fost salvate de risipă datorită proiectului „Banca de Alimente”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În perioada ianuarie – iunie, Banca de Alimente a gestionat 125 633 kg de alimente (produse de panificație, legume și fructe, produse congelate, produse cu ambalaj deteriorat, etc.) în sprijinul a 20 403 persoane beneficiare ale diferitor tipuri de servicii.

„Din februarie, odată cu începerea războiului din Ucraina, Banca a avut 4 arii de intervenție. Prima dintre ele, una de bază ca și concept al proiectului, a fost recuperarea de produse de la agenții economici din lanțul agro-alimentar și distribuția lor în servicii sociale. Următoarele 3 arii au apărut ca răspuns în emergență: gestionarea donațiilor venite de la alte Bănci și Rețele de Bănci, distribuția pachetelor de asistență pentru familiile de moldoveni care găzduiesc familii de refugiați și parteneriatul cu rețelele de retaileri și Primăria Chișinău.
Banca având logistica necesară, a devenit o structură importantă în asistența persoanelor refugiate. În total, în această perioadă, am asistat cca 16 910 de refugiați și alți 3200 de oameni nevoiași din 80 serviciile sociale”, susține Oleg Paraschiv, Directorul Băncii de Alimente din Moldova.

Banca este un mecanism inovator de recuperare și distribuție a produselor alimentare aflate aproape de perioada de scadență, fondat în anul 2020.

În martie 2022, Banca a devenit membru asociat al Federației Europene a Băncilor de Alimente, o structură din care fac parte actualmente 330 de Bănci active în 29 de țări.

În Republica Moldova nu există încă statistici legate de risipă, iar recuperarea alimentelor de la agenții economici este un demers de lungă durată în condițiile unei legislații care nu încurajează donarea alimentelor aflate aproape de perioada de scadență.

În perioada următoare, Banca de Alimente, cu suportul partenerilor europeni și a Uniunii Europene își va consolida capacitatea logistică și va continua să sprijine autoritățile în elaborarea cadrului legislativ privind prevenirea risipei de alimente.

Va lansa în toamnă primul Studiu despre risipa alimentară în Moldova, în cadrul proiectului „Parteneriate pentru servicii de cantină socială incluzive și durabile”, finanțat de Uniunea Europeană.

‹ adv ›

Banca își va mări capacitatea de asigurare a gestionării produselor cu regim termic special, va mări capacitățile de stocare și distribuție.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›