Andrei Năstase: Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac! Și ai grijă de ei

Crucifixul instalat în incinta Ministerului Afacerilor Interne, la decizia lui Andrei Năstase, pe vremea când era la șefia instituției, în 2019, nu poate fi reinstalat. Curtea Supremă de Justiție a decis, ieri, respingerea recursului depus de Năstase, menținând încheierea Curții de Apel Chișinău. „Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac! Și ai mare grijă de ei”, a scris fostul lider al Platformei DA.

Foto: UNIMEDIA
Potrivit magistraților, nu au fost aduse argumente elocvente în sensul demonstării netemeiniciei actului judecătoresc contestat. Astfel, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ, format din președintele ședinței, Ala Cobăneanu, și judecătorii Nina Vascan și Nicolae Craiu, a decis să respingă  recursul depus de Andfrei Năstase și să mențină încheierea din 3 februarie a Curții de Apel Chișinău.

„Mâine, într-o zi atât de tristă pentru poporul nostru, Curtea Supremă de Justiție urmează să decidă (a câta oară), să facă dreptate sau să facă, ca de atâtea ori în zecii de ani, justiție politică. Unicul verdict pe care îl poate da CSJ pe marginea deciziei arbitrare a Curții de Apel Chișinău din 03.02.2022, pe care am contestat-o imediat, este anularea. De frică de politic, însă, de frică pentru interesul personal, dosarul Crucifixului este amânat de CSJ în repetate rânduri peste termenele legale. Am așteptat decizia CSJ pe 01 iunie 2022, dar nu a fost să fie, s-a amânat pentru 15 iunie. Nici de această dată nu s-a întâmplat, dosarul fiind amânat pentru 29 iunie, iar de pe 29 iunie s-a amânat pentru 6 iulie. Eu am tot tăcut. Azi, însă, le cer judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție să facă dreptate. Scăpați din înlănțuirea politică a vremurilor. Voi ați supraviețuit atâtor vremelnici decidenți. Contează, însă, ca atunci când întorci privirea către trecut, dar și către copiii tăi, către viitor, să nu regreți alegerile făcute. Suma acestor alegeri înseamnă de fapt viața noastră. Iar măsura puterii unui popor stă în putința lui de a face DREPTATE acolo unde aceasta lipsește. Fiecare în parte sau toți împreună, fără dreptate nu putem trăi. Indiferent ce ne vor spune unii sau alții. Nu ne vom putea crește copiii și nu vom avea prezent și viitor atâta vreme cât vom alege în fiecare zi să „supraviețuim”, să ne „descurcăm” și să ne „ploconim” în fața unor închipuite instanțe politice dezbrăcate de orice umbră de moralitate.

Dreptatea se face de judecător, politica de omul politic, școala de învățător, iar munca câmpului de Măria Sa...țăranul. Domnilor judecători, încercați să fiți puternici. Faceți dreptate, nu politică!
Eu nu pentru mine și nu împotriva lor și a voastră continui să lupt. Ci pentru Ele, pentru Dreptate și Credință. Și o voi face cu toată ființa mea, până la capăt, până la sfârșit. Impunitatea nu mai trece. Vă invit să aflați și ce spunea țăranul nostru imperial: „fără asistență divină nu pot ști nici cine sunt, nici cine este lumea, nici dacă lumea are vreun sens sau nu, nici dacă eu am vreun sens sau nu. Nu poți ști de unul singur. Și atunci mi-am dat seama că fără Dumnezeu nu poți cunoaște sensul existenței umane și universale, fără asistență de sus nici viața mea, nici viața celorlalți nu au nici un sens””, a scris Andrei Năstase într-o postare pe pagina sa de Facebook, cu o zi înainte de ședința CSJ.

La 15 septembrie 2019, a avut loc inaugurarea unui crucifix în incinta Ministerului Afacerilor Interne, cu scopul de a servi drept pavăză pentru toate acțiunile angajaților instituției. La eveniment au participat atât reprezentantul Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldovei, cât și reprezentantul Mitropoliei Basarabiei în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului, ministrul Afacerilor Interne de atunci, Andrei Năstase, a declarat că „acest crucifix va aduce aminte angajaților din cadrul MAI că oastea e creștină”.

La 16 decembrie 2019, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității s-a pronunțat pe marginea evenimentului, calificând declarațiile fostului ministru de Interne drept „instigare la discriminare pe motive religioase”, obligându-l să-și ceară scuze publice. De asemenea, Consiliul a decis că MAI trebuie să scoată obiectul de cult din holul instituției.

La data de 3 martie 2020 Instanța de judecată a admis plângerea depusă de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, împortiva deciziei Consiliului pentru prevenirea discriminării, ce vizează crucifixul instalat în Ministerul de Interne. Consiliul l-a obligat pe Năstase să-și ceară scuze pentru „discurs instigator la discriminare pe criterii religioase”, iar instituția urma să scoată obiectul de cult.

Pe 31 iulie 2020, Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Rîșcani a anulat decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității nr. 184/19 din 16 decembrie 2019, prin care președintele Platformei DA, Andrei Năstase era obligat să-și ceară scuze publice pentru declarațiile sale făcute în cadrul ceremoniei de inaugurare a crucifixului în sediul MAI, de pe vremea când era ministru de Interne, Consiliul calificându-le drept „instigare la discriminare pe motive religioase”.

La 21 februarie 2021, Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul depus de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, nu va mai trebui să-și ceară scuze pentru declarațiile făcute în cadrul ceremoniei de inaugurare a crucifixului în sediul MAI, pe vremea când era ministru de Interne.

La 9 august 2021, Curtea de Apel Chișinău a decis ca, crucifixul instalat în incinta Ministerului Afacerilor Interne, la decizia lui Andrei Năstase, pe vremea când era la șefia instituției, în 2019, să fie scos. 

La 11 noiembrie 2021, CSJ a menținut decizia Curții de Apel, iar Mitropolia Moldovei a calificat-o drept „un act defăimător și de discreditare a majorității naționale”.

La 20 noiembrie 2021, Ministerul Afacerilor Interne a confirmat că a fost scos crucifixul instalat în holul MAI, „în contextul, Deciziei Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității din 16 decembrie 2019”. Crucifixul a fost transmis bisericii Sf. Dimitrie cel Nou” din capitală.


Pub