„Moldova trebuie să asigure securitatea propriilor cetățeni și să contribuie la menținerea păcii internaționale”. Reacția MAEIE la declarațiile MAE rus privind „militarizarea țări

Republica Moldova are obligația de a asigura securitatea propriilor cetățeni și a contribui responsabil la menținerea păcii și securității internaționale. Comentariul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, și vine ca reacție la declarațiile de ieri ale reprezentantului diplomației ruse în ceea ce privește cooperarea țării noastre cu partenerii internaționali în domeniul apărării și securității.

Foto: tv8.md

„Procesele de cooperare ale Republicii Moldova în domeniul securității și apărării pornesc de la principiul neutralității consfințit în Constituția țării. Totodată, țara noastră are obligația de a asigura securitatea propriilor cetățeni și a contribui responsabil la menținerea păcii și securității internaționale.

Dialogul și interacțiunea pe subiectele de securitate au loc într-o manieră transparentă și se bazează pe necesitățile binecunoscute ale instituțiilor naționale de a-și fortifica capacitățile în realizarea atribuțiilor funcționale, fie că vorbim de domeniul combaterii criminalității transfrontaliere, securității cibernetice ori a contracarării altor amenințări transnaționale.

Mai mult ca atât, suportul deja anunțat pe linia Uniunii Europene va întări capacitățile unităților noastre de logistică, mobilitate, comandă și control ale Forțelor Armate, prin furnizarea de echipamente non-letale și servicii relevante”, a punctat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă.

Ieri, Alexei Zaițev, șef adjunct al Departamentului Informare și Presă al Ministerului de Externe al Rusie, a declarat că militarizarea Moldovei, care este promisă Chișinăului de către partenerii occidentali, nu va contribui la crearea unei „atmosfere favorabile” negocierilor pentru soluționarea conflictului transnistrean și nu corespunde statutului neutru al Republicii Moldova.


Pub