„Opozanții trăiesc din amânări. MEC nu poate fi părtaș la amânarea succesului copiilor noștri”. Reacția Ministerului Educației la protestul din fața Guvernului

„Ministerul Educației și Cercetării salută interesul societății, al reprezentanților mediului academic, dar și al oponenților politici pentru modernizarea învățământului superior din Republica Moldova. Vrem să credem că toți sunt bine intenționați și își doresc cu adevărat schimbarea și prosperarea universităților din țara noastră și că nu urmăresc interese înguste, personale sau dividende politice”. Aceasta este reacția MEC la acțiunea de protest din fața Guvernului, organizată împotriva comasării Universității Agrare din Moldova. Totodată, ministrul Anatolie Topală s-a întâlnit cu reprezentanții protestatarilor.

Foto: Ministerul Educației
„Generația tânără acceptă modernizarea, iar acțiunile autorităților statului sunt întreprinse astăzi pentru un viitor prosper acasă. Acest lucru a fost amplu afirmat în cadrul întâlnirilor ministrului Educației și Cercetării cu studenți din Republica Moldova și din țări ale UE și SUA. Opoziția este într-o cultură a amânării, iar opozanții trăiesc din amânări. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) nu poate fi părtaș la amânarea succesului copiilor noștri. Copiii noștri au nevoie de învățământ de calitate aici, în Republica Moldova, iar opțiunea ministerului este să ne preocupăm de viitorul tinerilor noștri. Aici, acasă, acum.

Suntem un stat democratic și ne bucurăm că oamenii pot protesta nestingheriți, potrivit normelor legale. Protestele de azi au decurs în cadrul legal și mulțumim organizatorilor pentru că, din nou, mediul academic arată că putem avansa chiar dacă, pe moment, există dezacorduri.

Salutăm criticile și revendicările rezonabile și constructive și suntem deschiși la dialog. Din punct de vedere tehnic, dincolo de discursuri politice contrarii, până în acest moment, Ministerul Educației și Cercetării nu a primit vreun plan alternativ concret de modernizare a sistemului de învățământ superior, singurul proiect existent fiind cel elaborat de echipa MEC. Există în schimb unanimitate în jurul ideii că o modernizare radicală este necesară.

Timpul nu așteaptă. Studenții noștri au nevoie astăzi, nu mâine, de programe de studii și spații modernizate, de un mediu academic propice dezvoltării, care să fie în pas cu inovațiile zilei. Ei au nevoie de oportunități de alegere a domeniului de cercetare și de a fi ghidați de cei mai buni cercetători în domeniu. Cadrele științifice și cele didactice au nevoie de salarii mai mari, de spații educaționale moderne, utilate cu tehnică de ultima generație, pentru a putea deveni specialiști performanți în domeniul pe care l-au ales. Toate acestea sunt posibile în cadrul acestei reforme care va aduce 700 de milioane de lei în universitățile din Republica Moldova. Pentru prima dată guvernul realizează o modernizare în care se investesc bani, iar această investiție trebuie să fie eficientă și să aducă beneficii imediate profesorilor, cercetătorilor și studenților.

Cercetătorii trebuie să beneficieze de un salariu sigur, de condiții adecvate pentru cercetare în instituții moderne. Concentrarea resurselor umane bine pregătite într-o universitate cu o finanțare suficientă, un management eficient, bazat pe meritocrație, va permite propulsarea universităților în sistemul educațional internațional, va spori prestigiul, recunoașterea și atractivitatea acestora pentru studenții atât din țară, cât și de peste hotare și va permite un mai larg acces al cercetătorilor din țară la programul de 95 de miliarde de euro al UE, Horizon Europe, la care Republica Moldova este asociată.

Astăzi, în momentul în care Republica Moldova se angajează ferm pe drumul european, avem obligația de a asigura studenților noștri o formare profesională care să le permită să ducă țara noastră cu fruntea sus în rândul țărilor europene.

Expertiza națională și internațională realizată în 2015 a demonstrat că sistemul de învățământ superior din Republica Moldova este ineficient, fiind necesară o concentrare a resurselor, în paralel cu încurajarea dezvoltării regionale.

Recunoaștem că, în spațiul public, au fost puse multe întrebări legitime. Constatăm cu satisfacție că toate aceste întrebări au un răspuns precis și în favoarea studenților, profesorilor și cercetătorilor în actele și procedurile elaborate de specialiștii Ministerului Educației și Cercetării. Educația are vocația de a estompa faliile din societate și de a crea o comunitate puternică în jurul interesului suprem al tinerilor noștri. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de modernizare pentru a educa generațiile viitoare de specialiști performanți necesari dezvoltării Republicii Moldova, și de aceea invit toate forțele responsabile ale țării alături de efortul de modernizare desfășurat de Guvernul Republicii Moldova.

Universitățile modernizate, având corpul didactic și de cercetare consolidat cu cercetători performanți vor atrage tinerii în procesul de construcție a viitorului nostru prosper, acum, aici, acasă, în Republica Moldova.

Ministerul Educației și Cercetării face apel la coeziune, solidaritate și dialog constructiv. Timpul nu așteaptă – alegem împreună modernizarea învățământului, aici, acasă, acum!”, se menționează în comunicatul emis de MEC.

Totodată, ministrul Anatolie Topală a dat curs solicitării la dialog formulată de protestatarii din fața sediului Guvernului. Invitați în sediul Guvernului, reprezentanții acestora au discutat despre modalitățile practice de implementare a modernizării învățământului superior și cercetării din Republica Moldova.

La întâlnire au fost prezenți Virgiliu Morei, președintele sindicatului Universității Agrare de Stat din Moldova, și Oleg Chihai, președintele sindicatului „Știința” al Federației Sindicale a Educației și Științei.

„În cadrul discuției, reprezentanții protestatarilor au subliniat că susțin procesul de modernizare a instituțiilor de învățământ superior și de cercetare, reforma fiind necesară demult, divergențe existând asupra modului practic de realizare a acesteia. Menționând că doresc un dialog constructiv, liderii sindicali au înaintat în scris revendicările și solicitările lor, printre care exprimarea dezacordului cu privire la restructurarea Universității Agrare de Stat din Moldova și a institutelor de cercetare.

Ministrul a subliniat că în acest moment, doar unul din trei studenți ai universității studiază o specialitate legată de agronomie, restul fiind școlarizați la drept și științe economice. Consecința acestui fapt este că universitatea nu are viabilitate în situația în care ar școlariza studenți doar la specializări agricole, fapt confirmat de conducerea universității în precedentele întâlniri de lucru. Oficialul a precizat că vor fi analizate toate revendicările, iar în cazul în care vor fi constatate aspecte care ar necesita discuții suplimentare, ar putea fi stabilite alte întrevederi cu reprezentanții instituțiilor respective.

Unul din punctele de divergență a fost legat de reproșul reprezentanților sindicatului referitor la comunicarea deficitară a reformei. Ministrul a subliniat că înainte de anunțarea inițiativei de restructurare a sistemului de învățământ superior și de cercetare a avut întâlniri cu conducerea universităților și a instituțiilor de cercetare respective, finalizate cu invitații la discuții ulterioare. Astfel, în perioada 27 iunie – 7 iulie 2022, ministrul Anatolie Topală s-a întâlnit, în repetare rânduri, cu rectorii universităților, directorii institutelor de cercetare, reprezentanții ministerelor de resort, cadrele didactice și științifice din Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol, Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, Universitatea de Stat din Taraclia, reprezentanții Biroului de reintegrare, ai sindicatelor lucrătorilor din educație și știință, precum și un număr reprezentativ de studenți, în cadrul cărora a fost demonstrată necesitatea restructurării sistemului de învățământ superior și de cercetare, anunțate termenele și modalitatea de realizare a acesteia, dar și a răspuns la întrebările adresate de participanții la aceste întrevederi.

Ministrul a mai subliniat că proiectul hotărârii este momentan în dezbatere publică, proces care se realizează în conformitate cu cerințele legale cu privire la asigurarea transparenței actelor normative, urmând a fi luate în considerare toate propunerile menite să asigure o mai bună educație a tinerilor din țară.

Astăzi, în fața Gvernului a avut loc un protest, în legătură cu dezacordul față de reforma anunțată de Ministerul Educației și Cercetării, prin care se prevede lichidarea Universității Agrare de Stat din Moldova. Protestatarii au venit cu pancarte pe care scria: „Păstrați Agrara pentru țară”, „Azi vindeți Agrara, mâine - toată țara”, „Jos mâinele de pe UASM”.

La 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării anunța despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior, printre care și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Ministrul Educației, Anatolie Topală, susține că anunțul privind reforma în învățământul superior „este intenția autorităților și nu e o decizie” și dă asigurări că înainte de a fi făcută publică informația acesta a discutat cu toți rectorii și directorii instituțiilor de cercetare. Ministrul a explicat și ce se va întâmpla cu cadrele didactice instituțiilor care vor fi absorbite.

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a criticat intenția autorităților privind reforma în sistemul de învățământ superior. „Sunt sigur că va veni timpul când normalitatea va fi restabilită în sistemul învățământului superior din țara noastră, dar mă întreb, cine va purta responsabilitate pentru gafele comise în acești ani, pentru închiderea universităților cu valoare de simbol, pentru pagubele sufleteşti şi materiale?”, se întreabă acesta.

De asemenea, și fostul șef de stat, Igor Dodon, condamnă reforma în învățământul superior, care presupune comasarea mai multor universități din țară. „Scopul lichidării universităților nu este economia de bani. PAS vrea să preia activele, clădirile, terenurile acestor universități”, a declarat Dodon.

Și deputatul BCS Vlad Batrîncea a criticat „procesul de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova”, anunțat de Ministerul Educației. „Stranie logică: resursele suplimentare pentru ministere noi, Cancelaria de Stat, Curtea constituțională etc. sunt. Iar pentru instituțiile de știință și educație bani nu sunt. Cât nu este târziu, Ministerul Educației, Guvernul trebuie opriți”, a scris Batrîncea.

Iar primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a venit cu o scrisoare deschisă către Maia Sandu, în care o îndeamnă pe șefa statului să revadă „intenția de a lichida Universitatea de Stat din Tiraspol”.

Totodată, colectivul Universității de Stat din Tiraspol a publicat o scrisoare adresată ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în care declară că se simt „neglijați și aruncați la coșul de gunoi” și anunță că vor apela la organismele internaționale, pentru a-și apăra dreptul constituțional, statutul și integritatea instituțională.


Pub