‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleOmida de stepă afectează culturile agricole - avertizare ANSA

Omida de stepă afectează culturile agricole – avertizare ANSA

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Culturile agricole sunt amenințate de omida de stepă !

În raioanele de sud ale Republicii Moldova s-a semnalat prezenţa fluturilor omizii de stepă (Loxostege sticticalis).

Omida de stepa este un dăunător cu zbor crepuscular și nocturn. Înălţimea zborului este cuprinsă între 5-10 m, iar deplasarea pe orizontală poate atinge 30-100 km, la o viteză a vântului de 2-5 m/s.

Este o specie polifagă, ce atacă toate culturile agricole, păşunile şi fâneţele, provocând ravagii în adevăratul sens al cuvântului.

Fluturele este de talie mijlocie, cu anvergura aripilor între 18-26 mm, de culoare variabilă, în funcție de generație. Fluturii din prima generație au culoarea brună-cenușie, iar cei din celelalte generații – culoare mai închisă.

Aripile anterioare sunt triunghiulare, de culoare brună-verzuie sau brună-ruginie, cu reflexe aurii. În plus, prezintă o dungă transversală pe marginea externă și două pete în partea mediană, de culoare brună-închis, iar spațiile dintre ele sunt galbene. Aripile posterioare au culoare uniformă.

‹ adv ›

Larva este inițial de culoare galbenă-pal, iar la dezvoltarea completă este deja neagră-verzuie, cu dungi dorsale, longitudinale, de culoare gălbuie, lungimea corpului cuprinsă între 20-35 mm. Capul este brun lucios cu pete, în partea mediană având un semn în forma literei V.

Larvele din primele stadii rod una din epidermele frunzei și parenchimul, iar în stadiile mai avansate distrug complet frunzele, nelăsând decât nervurile principale și pețiolurile, defoliind suprafeţe impunătoare în timp foarte scurt. Uneori se hrănesc și cu florile, tulpinile sau fructele plantelor gazdă.

În acest context, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, responsabili de controlul protecției plantelor, recomandă agricultorilor să acorde o atenție deosebită și să efectueze monitorizarea, îndeosebi, a terenurilor îmburuienite din apropierea culturilor agricole, iar, la atingerea pragului economic de dăunare (PED), să aplică măsurile de protecție.

‹ adv ›

În aceste condiţii, devin absolut necesare tratamentele chimice cu aplicarea produselor de uz fitosanitar, care manifestă rezistenţă la temperaturile caniculare.

Astfel, e nevoie de efectuarea tratamentelor cu insecticide omologate, asigurând respectarea strictă a termenelor de aşteptare. Ca măsuri preventive, este necesar să se efectueze distrugerea buruienilor – locuri de reproducere a omizii și afânarea solului în locurile de împupare a omizilor.

Pentru combaterea omizii de stepă în Moldova sunt omologate produse pe bază pirimifos-metil (Actellic 50 EC 1,0-1,5 l/ha, culturi perene de câmp), cipermetrin (Arrivo 25 EC 0,32 l/ha, soia), esfenvalerat (Sămpai, EC 0,5-1,0 l/ha).

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›