(video) Scandalul de la Pepeni, partea II. Primarul de Sîngerei acuză șeful interimar pe Educație, din raion, că ar fi „complice” cu Cernei: Oleșca, ai crâșă?

Primarul de Sîngerei, Arcadie Covaliov, vine în apărarea conducerii Liceului din satul Pepeni, care l-au acuzat pe consilierul raional Oleg Cernei, fost membru PAS, că a amenințat vicedirectoarea instituției să scrie cerere de demisie, pentru a-i prelua funcția, iar pe directoare - să semneze cererea respectivă. Într-un live pe Facebook, Covaliov a cerut demisia șefului interimar al Direcției Educație din Sîngerei, Mihai Curciuc, acuzându-l că „el a pornit atacul rider” despre care a scris Cernei. Totodată, directoarea licelului a declarat că, a fost anunțată de la direcție că „i se amână concediul până nu rezolvă problema domnului Cernei”.

Foto: Arcadie Covaliov/ Facebook

„Oleg Cernei ai ajuns la limita bunului simț, ai trecut toate limitele, ai ajuns să iei prăjina înainte și de fapt ceea ce ai făcut cu acest liceu minunat acum este un dezastru, o bătaie de joc. Dacă tu ai pornit acest atac raider asupra acestui liceu în biroul domnului președinte, domnul consilier raional Cazacu a mărturisit acest lucru. Te-ai dus la domnul președinte și te-ai bocit că nu ai de lucru, iar el, a fost nevoit, că ești ditamai președinte la comisia finanțe pe raion. Nu a putut să te refuze și l-a invitat pe domnul Curciuc, ditamai director interimar de hăt nu mai țin minte de când, ești veșnic director interimar. Îți cer demisia public, pentru acest caz cu satul Pepeni, pentru că ai participat în atacul raider care s-a născut la domnul Corcodel (n.r. președintele raionului Sîngerei) în birou. Domnul Curciuc a pornit atacul, poate confirma și doamna director Liubovi Rudei. Am citit plângerea doamnei vicedirector, Svetlana Lopotenco, doamne ferește. Oleșca, cu ce te ocupi? Ai crâșă, unde ai crâșă? Cât încape în tine, omule? 

Revenind la raider, domnul Curciuc, obraznic v-ați comportat, vă cerem demisia de onoare. Ați intimidat-o pe doamna directoare să își dea demisia, să hotărască întrebarea lui Cernei. În cartea de ordine este scris că doamna director l-a numit, sub presiunea dvs, pe Cernei director adjunct, o zi nu a lucrat în vreo școală, dar el tot știe”, a declarat priamrul de Sîngerei, Arcadie Covaliov, în cadrul unui live în incinta din liceul din Pepeni, la care au participat și profesori din cadrul instituției, dar și primarul localității.

Primarul de Pepeni: „Nu pot să zic de unde vin aceste indicații. La 24 iunie, când am scris ce s-a întâmplat în școală, când doamna directoare și vicedirectoare au fost intimidate și presate, una să-și depună demisia, alta să iscălească anumite acte de demitere și angajare, nu prea a știut nimeni ce s-a întâmplat. Cineva din profesori m-a sunat, mi-a spus, atunci am venit cu un mesaj pe rețelele de socializare, ca lumea să cunoască. Doamna Lopotenco mi-a relatat cu lux de amănunte cum a fost intimidată, amenințată să cedeze postul pe care îl deține și anume din ziua respectivă. Profesorii au reacționat, este un colectiv foarte unit. S-au consultat, au pus la cale niște acțiuni. Am fost învinuit că sunt organizatorul la tot ce se face aici, este o minciună crasă, nu am făcut nimic decât să informez populația. Profesorii au luat o decizie corectă, s-au mobilizat. Domnul Cernei ulterior a spus că nici nu a fost la liceu, că nu a presat pe nimeni. De pe 24 iunie suntem mințiți pe rețele de socializare că eu ca primar ceva organizez și împrejurul meu se mișcă toată lumea din sat. Nu este adevărat. Partidul nu s-a implicat. Sâmbătă, la solicitarea profesorilor a venit domnul deputat cu domnul consilier raional, pentru că instituția dată este în subordinea consiliului raional, ca să vadă ce conflict este la Liceul Agapie”.

Maria Grosu, profesoară la Liceul din Pepeni: „Că a spus minciuni domnul Oleg s-a văzut. Doi bărbați, Cernei și Cuciuc, au intimidat două femei, ca ele să scrie cereri, și a doua zi nu au curajul să spună, da, noi asta am făcut. Am lucrat și în perioada sovietică, dar așa ceva nu am simțit. Se făceau și atunci lucruri, dar delicat, dar aici a fost un lucru atât de umilitor, murdar și antidemocratic. Direcția raională de învățământ trebuie să ajute profesorii. Este acuzat primarul că s-a implicat, trebuia să se implice, că e localitatea lui. A fost acuzat domnul Cazacu, trebuia să se implice, e consilier și noi îl știm de când a lucrat în satul nostru. Am apelat și la domnul Ichim, este deputatul nostru din Sîngerei. S-a sunat la Direcția învățământ, domnilor Roșca și Curciuc. Suntem organizație profesională, circa 80 de persoane de la care în fiecare lună se iau anumite cotizații, în fondul sindicatelor. Niciunul nu a venit să vadă, e o mare batjocură, e un lucru politizat, școala este apolitică. Noi am căutat sprijin la guvernare, numai că guvernarea de la Sîngerei e departe de lume. Nu am plecat peste hotare să muncim, am lucrat aici zeci de ani, ca să ajungem să vedem scârnăvenia asta. Sunt lucruri incompatibile cu Codul Educației”.

Liubovi Rudei, directoarea Liceului Teoretic din satul Pepeni: „Nu trebuie să mă ierte nimeni pentru că nu am putut să o protejez pe doamna Lopotenco. Dacă a fost depusă cerere de angajare în postul de profesor de istorie, trebuie de așteptat, fiindcă orice angajări se fac în august și nicidecum în iunie. Orele date au fost citite de alte cadre didactice, care se află în concediu și primesc banii pentru orele pe care le-au desfășurat timp de un an. Însă nu am putut ține piept acestor lucruri și am scris ordin de demisie al doamnei Lopotenco, ordin de angajare și după aceasta, imediat, dacă este vacant postul de director adjunct pentru educație pentru domnul Cernei. A fost ce a fost, ca să urmeze ce a urmat. Am și eu o familie, care mi-a dat un sfat să depun cererea de demisie, fiindcă la vârsta aceasta nu mai pot ține piept multor lucruri. Când am vorbit despre acest lucru, mi s-a adus ordinul cu privire la concediu, am scris cerere ca de pe 23 să fiu în concediu, iar pe 24 am fost anunțată că mi se amână concediul până nu rezolv problema domnului Cernei”.



Șeful interimar al Direcției Educație din Sîngerei, Mihai Curciuc, nu a comentat, deocamdată, acuzațiile care i se aduc.

Consilierul raional în Sîngerei, Oleg Cernei, fost membru al Partidului Acțiune și Solidaritate, îl acuză pe deputatul PAS Gheorghe Ichim de „atac raider la Liceul Teoretic Pepeni”. „Oleg Rotaru și deputatul Gheorghe Ichim au decis că Viorica Vulpe va fi director al instituției, la insistența nănașului ei - Gheorghe Cazacu, consilier raional PAS, toți trei au dirijat din umbră tot scandalul, implicând profesorii, părinții și elevii”, susține Cernei, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, deputatul Gheorghe Ichim respinge acuzațiile lansate de Oleg Cernei. „În raionul dat s-au săturat toți de această persoană, eu am fost chemat la inițiativa cadrelor didactice, directoarei și vicedirectoarei, care mi s-au plâns că au fost șantajate de Oleg Cernei să-și dea demisia, ca să ocupe el funcția de vicedirector al instituției. Este și plângere la Procuratură pe numele lui”, a declarat, pentru UNIMEDIA, Gheorghe Ichim.


Pub