Două universități din Republica Moldova vor organiza mâine un protest de stopare a lichidării acestora

Membrii Sindicatului Universității Agrare de Stat din Moldova și Colectivul Universității de Stat din Tiraspol anunță că vor organiza un miting, mâine, 7 iulie, în fața Guvernului Republicii Moldova.  

Întrunirea se va desfășura între orele 9.30 – 12.30 și are ca scop manifestarea dezacordului față de reforma propusă de Ministerul Educației și Cercetării, prin care se prevede lichidarea acestora. 


Amintim că ministrul educației a anunțat pe 27 iunie curent că în sistemul educațional începe o nouă reformă care presupune comasarea mai multor universități. În urma acestui anunț, universitățile și institutele de cercetare care urmează să fie absorbite și-au manifestat dezacordul față de reformă și au cerut prin scrisori publice și petiții să fie oprit procesul de fuziune.

Anterior, Academia de Administrare PublicăUniversitatea de Educație FizicăUniversitatea Agrară, dar și Universitatea de Stat din Tiraspol au solicitat autorităților în educație să nu fie absorbite de către alte instituții. Totodată, a fost creată o petiție prin care se cere stoparea procesului de dizolvarea a Universității de Stat din Taraclia.

De asemenea, Academia de Științe a Moldovei a anunțat că nu i s-a solicitat opinia cu referire la dizolvarea unor universități din țară și menționează că această reformă a învățământului superior anunțată de Ministerul Educației și Cercetării trebuie stopată.

Pe de altă parte, ministrul educației, Anatolie Topală, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că după înfăptuirea reformei în educației, în Moldova vor activa 11 universități de stat în loc de cele 16 care sunt până acum. Oficialul a calificat dezbaterile publice care au pornit pe marginea acestui subiect sunt politice și nu au nicio tangență cu studenții.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente