Fotografiile lui Zaharia Cușnir vor fi proiectate la unul dintre cele mai importante evenimente fotografice din lume

zaharia-cușnir-920×460
Foto: zaharia.md

Arhiva fotografică moldovenească realizată Zaharia Cușnir va fi expusă la unul dintre cele mai importante evenimente fotografice din lume – Rencontres d’Arles. Fotografiile vor fi prezentate în formatul unui videoclip de patru minute și vor fi acompaniate de muzica trupei moldovenești Trigon Jazz.

„Noi am trimis mesaje cu prezentarea colecției de fotografii către mai multe organizații, muzee. Astfel, au aflat despre Zaharia și ne-au contactat cu invitația de a participa la festival”, ne-a spus Victor Maxian, tânărul care a descoperit colecția lui Zaharia Cușnir.

Curatoarea expoziției Nadejda Cervinscaia a adunat fotografiile realizate de Zaharia Cușnir și le-a transformat într-un proiect video care a fost numit „Zaharia – The Archive Out Of The… Suitcase” și evidențiază povestea inedită a arhivei găsite pe neașteptate de Victor Maxian în 2016 în satul Roșietici, regiunea Florești din Moldova. Videoclipul va fi proiectat alături de alte proiecte fotografice selectate la eveniment în data de 9 iulie, de la ora 22.00 până la ora 3.0, la Papeteries Etienne în Arles.

Despre festival: Rencontres d’Arles este un festival anual de fotografie de vară fondat în 1970 de fotograful Arles Lucien Clergue, de scriitorul Michel Tournier și de istoricul Jean-Maurice Rouquette. Rencontres d’Arles are o reputație internațională pentru că prezintă materiale care nu au mai fost văzute de public până acum. Detalii despre bilete puteți găsi aici.

Despre colecția de fotografii realizate de Zaharia Cușnir: colecția de peste 4 000 de negative din anii ’60 a fost identificată de Victor Maxian printre ruinele casei autorului în satul Roșietici, raionul Florești. Echipa #diez a realizat un reportaj amplu despre această descoperire, pe care îl puteți lectura aici. De asemenea, puteți admira lucrările realizate de Zaharia Cușnir în format online aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente