Hlopețchi răspunde PG: „A plămădit un comunicat cu toate falsurile posibile și imposibile. Grupuri din politic țin să teleporteze în CSP o persoană șantajabilă”

Reacția Procuraturii Generale vine imediat după sesizarea de către mine a comisiei denumite generic „pre-vetiing””. Astfel a comentat avocatul Igor Hlopețchi, comunicatul emis astăzi de Procuratura Generală prin care dezminte acuzațiile la adresa procurorului Vasile Plevan. „Conduita Procuraturii Generale reprezintă un exemplu clasic de presiune asupra Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. Așa-zisul responsabil de relații cu publicul de la Procuratura Generală a plămădit un comunicat după cele mai vechi tradiții ale fake-newsurilor, în care a indicat toate falsurile posibile și imposibile”, susține avocatul.

Foto: UNIMEDIA
„Se pare că anumite grupuri de interese din politic, țin cu tot dinadinsul să teleporteze în Consiliul Superior al Procurorilor o persoană șantajabilă, care încă se află în libertate numai din motiv că are acoperire politică. În context, la 15 februarie 2019 Curtea de Apel Chișinău a menținut ca fiind legală decizia Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării nr. 04/18 prin care a fost constatat că un oarecare procuror, care acum visează să ajungă membru CSP, a admis discriminare pe criteriu de sex și dizabilitate a unei persoane care a fost victima violului repetitiv.


Procurorul nominalizat, a emis 9 ordonanțe de refuz în pornirea urmăririi penale, iar timp de 3 ani violurile asupra fetei în scaunul cu rotile au continuat. Decizia Curții de Apel Chișinău din 14 februarie 2019 a fost menținută de Curtea Supremă de Justiție, devenind irevocabilă.

La 09 februarie 2022, Curtea de Apel Chișinău a dispus încasarea din contul Procuraturii Generale în beneficiul victimei violului, discriminate pe criteriu de sex și dizabilitate - 25 000 (douăzeci și cinci mii) lei. Hotărâre care este definitivă.

Acest procuror care a admis aceste ilegalități, continuă să activeze și admită încălcarea drepturilor fundamentale ale omului, fiind vizat în mai multe proceduri pendinte la Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării. Consiliul Uniunii Avocaților l-a reclamat la CSP și la Procurorul General interimar pentru declarații false.

Dacă procurorul-candidat la CSP se consideră cu onoarea, demnitatea și reputația profesională lezată, de ce nu formulează o acțiuni în instanța de judecată în baza Legii nr. 64/2010?

Răspuns: Știe că va pierde.....mai ușor să ameninți o jurnalistă profană în drept, față de care te consideri deștept, e mai ușor să corupi un specialist în relații cu publicul, ca să deseneze un fake-comunicat, decât să învingi în instanță un adevăr.

Toate judecățile de valoare vociferate de mine, se întemeiază pe acte judecătorești definitive și irevocabile.

Reacția Procuraturii Generale vine imediat după sesizarea de către mine a comisiei denumite generic „pre-vetiing””, a spus Hlopețchi.

Procuratura Generală a dezmințit astăzi acuzațiile avocatului Hlopețchi Igor, în adresa procurorului în Procuratura Anticorupție, Vasile Plevan, referitoare la pretinsa mușamalizare a unui caz de viol, acțiuni imputate acestuia în perioada când deținea funcția de procuror în Procuratura raionului Ialoveni.

Cei doi au avut un schimb de replici săptămâna trecută. Hlopețchi îl acuză pe Plevan că a refuzat pornirea urmăririi penale pe un caz de viol. Plevan însă spune că „informațiile sunt distorsionate și denaturate”.


Pub