Datoriile moldovenilor la gaz se ridică la 70 milioane lei. Șeful Moldovagaz: „Sunt care au datorie un leu, alții 30 mii lei”

Numărul consumatorilor care au datorii la gaz se schimbă în fiecare zi, iar la moment suma totală ajunge la 70 mil. lei „Sunt diferite tipuri de consumatori, sunt care au de la un leu, ei tot intru în categoria datornicilor, dar sunt și care au 30 mii lei”, a spus șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, la Freedom de la TV8.

Foto: UNIMEDIA

„Cel mai interesant e că cei care au venituri modeste și mai mici achită la timp și pensionarii achită la timp, iar cei care au acumulat datorii deja peste 5 luni, avem și așa consumatori, care au case de peste 20 metri pătrați au datorii de 20-30 mii lei, și nu achită, dar casele valorează milioane. Și nu putem să-i deconectăm, nu e scopul nostru”, a spus Ceban.

Ieri, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu precizări, după ce furnizorul a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Enegtretică majorarea tarifului pentru gazul natural până la 26,52 lei pe metru cub, cu TVA, pentru consumatorii finali. „SA „Moldovagaz” nu a urmărit niciodată să ridice tarifele cu orice preț. Ne prețuim consumatorii și căutăm mereu un echilibru între interesele furnizorului și ale consumatorului”, a precizat Ceban.

Asta după ce ANRE a aprobat, în ședința publică din 31 mai, noile prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”. Astfel, actualmente, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali este de 18 lei și 62 de bani pentru un m3.

A doua zi, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a declarat că tariful aprobat de ANRE, valabil din 1 iunie, va duce la acumulare de noi datorii, ceea ce va cauza inevitabil o nouă majorare de tarif. „Prețul de achiziție prevăzut în tariful aprobat de ANRE este de 696 dolari la 1.000 de metri cubi, în timp ce prețul de achiziție preconizat, pe iunie, este de 880 dolari”, a precizat Ceban.

Anterior, compania Moldovagaz a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022. Astfel conform proiectului calculelor prezentate, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propunea să fie majorat de la 14 060 de lei până 22 229 pentru o mie de metri cubi sau cu 58,1%.

În luna iunie, Moldova a cumpărat gaz la un preț de 880 dolari pentru mia de metri cubi.

Prețul de achiziție al gazelor naturale pentru luna mai a fost mai mic în comparație cu cel din luna aprilie. Mai exact, Republica Moldova a achitat 919 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale.

În luna iulie, Republica Moldova va cumpăra gaz la un preț de 980 de dolari pentru mia de metri cubi, potrivit anunțului făcut de șeful Moldovagaz.


Pub