‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 12 aprilie, 2024
21.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCele mai populare rase de oi de carne. Descriere și imagini

Cele mai populare rase de oi de carne. Descriere și imagini

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Rasele de oi de carne se caracterizează în special printr-o viteză mare de creștere și calități gustative superioare ale cărnii.

Deja la vârsta de câteva luni, tineretul poate atinge jumătate din greutatea corporală a animalelor adulte, iar la un an aceștia pot cântări cât un berbec adult.

În același timp, multe rase sunt ușor de întreținut și nu necesită careva condiții speciale. Majoritatea raselor de carne prezintă un temperament docil. Cu careva excepții, ele sunt bine adaptate la pășunat pe distanțe lungi, fără pierderi considerabile în greutate sau productivitate.

Un bun fermier, atunci când urmărește rasele de oi de carne de vânzare, va atrage atenție la criteriile de bază a fiecărei rase, pentru a face alegerea corectă.

Vom descrie în continuare:

  • Caracteristica generală a raselor de oi de carne;
  • Merinos de Palas Linia de Carne;
  • Rasa de carne Suffolk;
  • Rasa de oi Dorper;
  • Oile de carne Texel.

Caracteristica generală a raselor de oi de carne

  • Raport sporit de carne de calitate înaltă, cu cantitate redusă de grăsime;
  • Masa musculară se acumulează nu doar vara, ci și în perioada rece a anului, făcând rezonabilă creșterea pe toată durata anului;
  • Rezistența înaltă la factorii de mediu permit întreținerea la pășune anul împrejur și reducerea costurilor de întreținere din contul furajării;
  • Oile de carne nu sunt deloc pretențioase la hrană;
  • Imunitate sporită împotriva multor boli infecțioase;
  • Prolificitate înaltă: multe rase de carne aduc în medie câte 2-3 miei la o fătare, fiind posibile 3 fătări timp de 2 ani;
  • Mortalitatea în rândurile tineretului este foarte joasă;
  • Femelele au o cantitate suficientă de lapte pentru a hrăni toți mieii;
  • Viteza de creștere la tineret este mai mare, decât la alte tipuri de rase.

Citiți și despre rasa de oi de carne cu prolificitate înaltă Romanov.

‹ adv ›

Merinos de Palas Linia de Carne

Sunt oi productive de carne, obținute în urma încrucișării oilor Merinos de Palas cu berbecii Ile de France. A fost omologată în România în anul 2012 și este apreciată local pentru productivitatea și rezistența sa. Rasa este bine adaptată la condițiile de mediu din zona noastră.

Descrierea rasei Palas de Carne:

  • Greutatea animalelor adulte: femele – 60-65 kg, masculi 95-110 kg;
  • Greutatea la 150 zile: mioare – 36-42 kg, berbecuți – 40-42kg;
  • Sporul mediu zilnic – 280-320g;
  • Randamentul la sacrificare: 45-50% (depășește cu 12% media altor rase autohtone);
  • Carne de calitate superioară, cu fibra fină, gust moale, mirosul ”de oaie” este mai puțin pronunțat;
  • Fecunditatea – 96-98%, prolificitatea – 126-130%;
  • Folosită ca rasă paternă pentru îmbunătățirea calităților raselor autohtone de carne.

Rasa de carne Suffolk

Originară din Anglia, rasa Suffolk este apreciată în întreaga lume pentru carnea de bună calitate, viteza mare de creștere și prolificitatea înaltă. O valoare aparte prezintă berbecii Suffolk, folosiți pentru încrucișări cu oile de rase autohtone pentru sporirea caracterelor mieilor de carne.

‹ adv ›

Descrierea rasei Suffolk:

  • Corpul este acoperit de blană albă, scurtă și deasă, iar picioarele și capul sunt de culoare neagră;
  • Carnea de oaie Suffolk are un gust deosebit, cu calități nutritive superioare;
  • Corpul este masiv, cu musculatura bine dezvoltată;
  • Înălțimea la greabăn la masculi este de 70-80 cm, la femele 65-75 cm;
  • Greutatea corporală la animalele adulte: la berbeci – 115-150 kg, la oi – 90-120 kg;
  • Maturitatea sexuală se atinge la 6 luni, prolificitatea fiind de la 170 la 200%;
  • Sporul mediu zilnic este de 280-400 gr, iar randamentul la sacrificare – nu mai mic de 50-52%;
  • Greutatea la 2 luni atinge valoarea de 30 kg, la 5 luni – 70 kg;
  • Rasa se dezvoltă mai bine în stabulație, unde cu un consum redus de energie se acumulează rapid masa musculară;
  • Oile Suffolk sunt bine adaptate la condițiile de mediu, având o rezistență bună la temperaturi critice.

Rasa de oi Dorper

Este încă o rasă foarte solicitată în multe țări ale lumii datorită cantității mari de carne, de o calitate deosebită, care poate fi obținută în timp redus. Rasa a fost creată în Africa de Sud, unde clima este destul de aspră, așa că oile Dorper sunt foarte rezistente la condițiile de mediu. În plus, ele au o imunitate bună față de multe boli infecțioase și nu sunt deloc pretențioase la hrană.

Rasa Dorper se folosește cu succes și la încrucișări cu rasele de carne locale, ca rasă paternă, pentru sporirea calităților tineretului.

Descrierea oilor Dorper

  • Caracteristica distinctivă este culoarea albă-gri a corpului, cu capul negru, lâna fiind foarte scurtă;
  • Greutatea corporală a animalelor adulte este de 90-140 kg la berbeci și 55-95 kg la oi;
  • Maturitatea sexuală poate fi atinsă la vârsta de 7 luni, prolificitatea medie fiind de 150%;
  • Reproducerea nu este delimitată de sezon, fiind posibile și două fătări pe an;
  • Viteza de creștere a tineretului este una înaltă, atingând la 4 luni greutatea de 35-50 kg;
  • Randamentul la sacrificare este în medie 60%, dar poate ajunge și la 65%;
  • Carnea este de o calitate înaltă, cu un gust fin, cu foarte puțină grăsime și practic lipsită de mirosul specific;
  • Oile Dorper dau rezultate mai bune la întreținerea în stabulație, unde ele mănâncă cât doresc, îndreptând energia acumulată spre creșterea masei musculare;

Oile de carne Texel

Rasa Texel a fost creată în Olanda, unde selecționerii au lucrat la obținerea animalelor valoroase, cu o carne fină, delicioasă, cu textură pronunțată și lipsită de grăsimile cu miros specific. Oile Texel nu sunt pretențioase, au o rezistență sporită la boli infecțioase și parazitare. Ele cresc bine în condiții de pășune, însă nu au tendința de a se aduna în turmă. Folosite ca rasă paternă pentru ameliorarea raselor de carne autohtone, dau rezultate foarte bune.

Descrierea rasei Texel

  • Greutatea corporală la animalele adulte: masculi – 95-135 kg, femele 70-95 kg;
  • Prolificitatea este de 170-220%, capacitatea de lactație a femelelor fiind suficientă, astfel că o oaie poate alăpta doi miei fără necesitatea furajării adăugătoare;
  • Sporul mediu zilnic este de 350 gr, tineretul atingând la vârsta de 3 luni greutatea de până la 40 kg;
  • Randamentul la sacrificare este în medie de 60%, carnea fiind de o calitate superioară;
  • Oile Texel nu sunt pretențioase la furajare și se simt foarte bine în condiții de pășune, inclusiv și împreună cu alte animale;
  • Rasa este bine adaptată la condițiile climaterice și are o imunitate puternică.
‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›