‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermierii obțin recolte de grâu și orz foarte mici. „Cel mai probabil, porumbul va...

Fermierii obțin recolte de grâu și orz foarte mici. „Cel mai probabil, porumbul va fi compromis”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Situația culturilor în mai multe raioane ale țării este foarte anevoioasă. Recoltarea culturilor din grupa I este în plină desfășurare, iar rezultatele preliminare obținute nu sunt tocmai bune.

Pentru porumb și floarea-soarelui, estimările ar fi și mai negative. În mare parte, porumbul în majoritatea raioanelor este compromis de secetă.

Potrivit fermierilor, recoltele medii obținute sunt de 2-2,5 tone la hectar pentru grâu în zona de sud a țării, pentru orz fiind obținute în medie 2,5-3 tone/hectar. Unele raioane au fost mai grav afectate.

„Am finalizat recoltarea suprafeței de 110 de hectare de grâu. Am semănat în septembrie, iar răsărirea a avut loc în martie, din cauza insuficienței de umiditate. Recolta medie per hectar este de o mie de tone. Și mai rău este situația la porumb și floarea soarelui. Analizând situația din câmp, nu cred să recoltăm mai mult de 300 de kg per hectar”, ne-a spus Daniel Tabacaru, fermier din Căușeni.

Rezultatele de recoltă diferă în funcție de particularitățile câmpului, rezerva de umiditate din sol, cantitățile de precipitații căzute, dacă a fost sau nu respectat asolamentul și tehnologia de creștere.

Recolta medie în zona de centru, conform rezultatelor preliminare, în mare parte, ar fi similare – 2-2,5 tone/hectar de grâu, însă la orz sunt estimate 3-3,5 tone la hectar.

„Am recoltat orzul – 2 tone la hectar. Pentru grâu estimăm circa 3 tone per hectar. Porumbul, nefiind încă dezvoltat, deja a format inflorescența. Dacă nu vor fi ploi în următoarea perioadă, nu cred să avem roadă în acest an”, a menționat Ion Munteanu, fermier din Orhei.

„La Ungheni recoltăm în medie 2-2,5 tone, nu mai mult”, ne-a menționat alt fermier.

Producătorii de la nord abia au inițiat campania de recoltare, iar estimările ar fi cu circa o tonă mai bune.

‹ adv ›

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›