‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriLa ȘP din Nisporeni se formează grupa pentru meseria de cultivator-procesator de bacifere

La ȘP din Nisporeni se formează grupa pentru meseria de cultivator-procesator de bacifere

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Școala Profesională din Nisporeni este în așteptarea unui nou grup de elevi care vor studia meseria de cultivator-procesatori de bacifere.

După ce prima promoție de cultivatori-procesatori de bacifere din Republica Moldova ai Școlii Profesionale din orașul Nisporeni și-au luat diplomele care confirmă cunoștințe și abilități pentru desfășurarea lucrărilor calificate în sectorul de bacifere, școala a lansat un nou apel de înscriere la această specialitate.

Programul de studiu al meseriei cultivator-procesator de bacifere este unul nou nu doar pentru ȘP Nisporeni, dar și pentru Republica Moldova, fiind dezvoltat și lansat cu proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM), care își propune să dezvolte sectorul agricol și să-l asigure cu specialiști de înaltă calificare, conform cerințelor pieței muncii.

Sectorul de bacifere din Republica Moldova înregistrează o ascensiune rapidă în ultimii ani, însă se confruntă cu lipsa muncitorilor calificați.

Conform datelor statistice, suprafețele ocupate cu bacifere în Republica Moldova au crescut de la 1000 de hectare în anul 2010 la peste 4000 de hectare înregistrate în 2021.

Îngrijirea și extinderea în continuare a acestor culturi necesită forță de muncă specializată. Și în raionul Nisporeni, dar și raionale vecine sunt mai multe suprafețe plantate cu bacifere: căpșun, zmeur, afine, goji etc.

‹ adv ›

Potrivit serviciilor de relații funciare și cadastrale în raionul Nisporeni, suprafețe ocupate de culturile bacifere constituie circa 8 hectare, din care 6  hectare de plantații de căpșuni.

„Această nouă meserie a fost o provocare pentru școala noastră. În primul rând, pentru că e unică în țară, iar în al doilea rând – din cauza pandemiei, care a afectat inclusiv sistemul de învățământ. Am fost nevoiți să trecem pe online și să petrecem lecțiile altfel decât ne-am fi dorit. În schimb, așteptările de la absolvenți au fost mari și cred că și rezultatele lor vor fi pe măsură. A fost o grupă de persoane adulte, nu adolescenți. Ei au venit asumat și au știut că asta vor să facă – să încerce un sector mai profitabil. Ceea ce au primit în procesul de instruire la ȘP vor aplica în sectorul agrar din Republica Moldova”, spune Olesea Fărâmă-Maftei, profesoară de antreprenoriat, ȘP Nisporeni.

În urma studiilor la Școala Profesională din Nisporeni, elevii sunt pregătiți să se angajeze ca și muncitori calificați, să își lanseze propriile afaceri, iar cei care le au deja – să și le dezvolte.

Andrei Adam este agricultor de mai bine de 6 ani: crește legume pe o suprafață de 33 de ari. Aspirațiile lui, însă, sunt mai mari. Vrea să crească și fructe, iar pentru asta a decis să își aprofundeze cunoștințele. Acum face parte din prima promoție de cultivator-procesatori de bacifere:

„La Școala Profesională din Nisporeni am avut parte de o experiență bună, am acumulat multe informații utile, pe care neapărat le voi aplica. Astăzi am o suprafață de 33 de ari, cultivată cu roșii, castraveți, ardei – în spații protejate, și pepene verde, pepene galben, ardei – în teren deschis. Vreau să îmi extind suprafețele, să cultiv și căpșun. Este o cerere bună pe piața locală, oamenii cer această producție. Visul meu este să îmi pot dezvolta afacerea, să măresc cantitatea și calitatea producției”.

‹ adv ›

Pentru a asigura pregătirea cultivatorilor de pomușoare, Școala Profesională din Nisporeni cu suportul USAID APM a reușit să dezvolte cele mai bune condiții pentru studierea noii meserii.

A creat un laborator didactic pentru culturi bacifere, echipându-l cu cele mai moderne tehnologii, precum și cu un sistem de video conferințe. Recent a reușit să digitalizeze programul de învățământ pentru meseria producător-procesator de bacifere pentru a spori accesibilitatea studenților, dar și producătorilor de fructe la resurse educaționale teoretice și practice în domeniu.

De asemenea, proiectul USAID APM a investit peste 650 de mii de lei în modernizarea serei didactice, crearea unui teren demonstrativ cu diferite tipuri de bacifere și dotarea lui cu stație meteorologică ce dispune de programe sofisticate și permite prognozarea vremii, a diferitor boli sau dăunători.

Astfel, elevii de la Școala Profesională din Nisporeni au ocazia să studieze în practică producerea căpșunelor pe substrat de cocos, a altor bacifere cum sunt murul, goji, zmeurul, să producă material săditor, să gestioneze informația furnizată de stația meteo.

Susținerea oferită de USAID APM va permite pregătirea celor mai profesionali specialiști în domeniul producerii și procesării pomușoarelor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›