image
Sursa foto: playtech.ro

Sufocată de deşeuri, India interzice obiectele de plastic de unică folosinţă

Guvernul indian a interzis mai multe tipuri de obiecte de plastic de unică folosinţă pentru a lupta contra deşeurilor care sufocă râurile şi otrăvesc fauna şi flora. Printre obstacole se numără însă producătorii nepregătiţi şi reticenţa consumatorilor de a plăti mai mult, afirmă experţii.

Vaci care pasc plastic? O imagine devenită una obişnuită în numeroase oraşe indiene. Iar în statul nordic Uttarakhand au fost găsite urme de plastic în excrementele elefanţilor de pădure, potrivit unui studiu citat de Agerpres.

India generează aproximativ patru milioane de tone de plastic pe an, din care o treime nu este reciclată şi ajunge în diverse căi navigabile şi gropi de gunoi. Aceste deşeuri iau foc în mod regulat, agravând poluarea atmosferică.

Jumătate dintre aceste deşeuri provin din obiecte de unică folosinţă. O realitate pe care noua interdicţie impusă de această ţară speră să o schimbe.

Măsura va viza producţia, importul şi vânzarea unor obiecte precum paiele pentru băuturi, paharele de plastic, precum şi ambalajele pachetelor de ţigări.

Produse precum pungile de plastic sub o anumită grosime sunt deocamdată exceptate.

Prima interdicţie a fost introdusă în 2018 de prim-ministrul Narendra Modi, iar autorităţile au promis de atunci că vor înăspri regulile.

Inspectorii au fost detaşaţi pentru a verifica dacă furnizorii şi distribuitorii nu încalcă interdicţia, cu riscul unei amenzi de până la 100.000 de rupii (1.209 euro) sau a unei pedepse de cinci ani de închisoare.

Aproximativ jumătate din regiunile Indiei au încercat deja să impună acest tip de reglementare, dar, după cum demonstrează starea râurilor şi a gropilor de gunoi, succesul a fost redus.

Companiile din industria materialelor plastice, care angajează milioane de oameni în ţară, obiectează că alternativele sunt scumpe şi fac presiuni asupra guvernului să amâne interdicţia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: