Fostul șef interimar al SPIA, un inspector vamal și comisarul IP Rîșcani din Chișinău, luați la ochi de ANI: Le sunt verificate averile

Inspectorii de integritate ai ANI au pornit mai multe cauze contravenționale și au stabilit amenzi de peste 8000 de lei, în perioada 20 iunie - 01 iulie 2022. Totodată, Autoritatea a inițiat control pe Ruslan Beșchier, fost șef al Direcției combaterea corupției a SPIA al MAI, tot el fost șef interimar al SPIA, pe un inspector vamal din cadrul Postului Vamal Ungheni, și pe Vitalie Țurcan, șef IP Rîșcani, mun. Chișinău, al IGP.

Foto: tv8.md

În perioada vizată, șase încălcări au fost identificate de inspectorii de integritate. Astfel, câte un conflict de interese a fost stabilit în privința a doi primari, a unui consilier raional și a unui director de gimanziu. În alte două cazuri, pe regimul juridic al declarării averii, inspectorii de integritate au constatat neconcordanțe în declarația de avere a unui funcționar public cu statut special și a unui consilier raional.

Inspectorii de integritate au pornit și 17 cauze contravenționale. Pe aspectul nedepunerii declarațiilor de avere și intereselor personale sunt vizați șase consilieri și patru foști consilieri. Pentru depunerea tardivă a declarațiilor de avere și intereselor personale sunt verificați un funcționar public cu statut special și un conducător de instituție, iar doi directori de gimnazii, un primar și un consilier - pentru nedeclararea conflictelor de interese.

Au fost întocmite patru procese verbale cu privire la contravenție, prin care au fost stabilite amenzi în sumă totală de circa 8500 de lei. Astfel, cu câte o amendă s-au ales un director de instituție publică, doi consilieri și un fost consilier pentru nedepunere sau depunerea tardivă a declarațiilor de avere și intereselor personale.

Totodată, Direcția juridică a participat în 45 de ședințe de judecată, iar inspectorii de integritate au soluționat trei conflicte de interese.


Pub