Criză fără precedent în Italia. Orașele restricționează consumul de apă, se dau amenzi de până la 500 de euro

03 Iul. 2022, 21:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iul. 2022, 21:19 // Actual //  Lupu Eduard

În mai multe orașe din Italia se dau ordonanțe municipale pentru raționalizarea apei potabile, cu scopul de a diminua risipa, iar cine nu repsectă ordinul are parte de amenzi grele. Duminică, 3 iulie, a venit rândul Veronei și Pisei să restricționeze apa.

Aşadar, oraşele Verona şi Pisa vor restricţiona consumul de apă curentă din cauza celei mai grave secete înregistrate în ultimele decenii în Italia, o decizie anunţată cu puţin timp înaintea unui set de măsuri federale ce ar putea fi adoptate începând de luni.

În Verona apa de la robinet poate fi utilizată doar în scopuri domestice au anunţat autorităţile locale. Între orele 06:00 şi 21:00, rezidenţii nu au voie să îşi ude grădinile, parcelele de teren şi terenurile de sport, să îşi spele maşinile sau să îşi umple piscinele. În afara orelor menţionate, localnicii au fost rugaţi să se abţină voluntar de la folosirea apei de la robinet pentru aceste scopuri.

Verona, ordonanța de secetă: Apa, folosită doar pentru uz igienic și casnic

Ca urmare a persistenței situației meteorologice și a crizei de apă, primarul orașului Verona, Damiano Tommasi , a semnat ordonanța care limitează utilizarea apei potabile în scopuri menajere, pentru curățarea și igiena personală.

Până la 31 august va fi deci interzisă folosirea apei potabile pentru irigarea grădinilor de legume, grădinilor și terenurilor de sport, pentru spălarea mașinilor, cu excepția amenajărilor autorizate, pentru umplerea piscinelor și pentru orice altă activitate care nu este strict. necesară nevoilor umane.

Primarul orașului Pisa, Michele Conti , a semnat ordonanța pentru raționalizarea consumului de apă potabilă și interzicerea utilizării necorespunzătoare. În practică, din 11 iulie până în 31 august va fi interzisă pe întreg teritoriul municipiului folosirea apei potabile din apeductele urbane și rurale în alte scopuri decât cele igienico-casnice.

Se dau amenzi de până la 500 de euro

Încălcările vor fi pedepsite cu sancțiuni cuprinse între 100 și 500 de euro. „Acesta este un act necesar – explică Conti – pe care îl adoptă multe municipalități din Toscana și restul Italiei, pentru a asigura rezerve suficiente de apă potabilă într-o perioadă de vară deosebit de critică, din cauza temperaturilor ridicate, a deficitului de precipitații și a creșterii consumului legat și de activitățile turistice.

Autoritatea Apelor din Toscana a invitat toate administrațiile municipale să adopte ordonanțe specifice pentru interzicerea tuturor utilizărilor neesențiale ale apei din apeductul public, solicitând efectuarea de supraveghere și control. Fac un apel la simțul de responsabilitate al fiecărui cetățean pentru ca ordonanța să fie respectată, evitând udarea terenului sau spălarea zonelor exterioare sau folosirea fântânilor fără sisteme de recirculare cu apă potabilă: este necesar ca toți să facem partea noastră de treabă pentru a limita consumul de apă, eliminarea celor neesențiale și raționalizarea celor igienice și casnice. Apa este o resursă prețioasă și nu infinită, așa că dacă lucrăm cu toții împreună vom putea face față secetei din această perioadă”, se arată în comunicat, potrivit ilmattino.it.

Italia se confruntă de ceva vreme cu temperaturi de vară deosebit de ridicate şi cu precipitaţii foarte reduse. Fluviul Po – cel mai lung din această ţară – a secat în anumite zone şi înregistrează cele mai scăzute niveluri ale sale din ultimii 70 de ani.

Comunităţile locale, mai ales cele din nordul Italiei, raţionalizează deja apa potabilă de câteva săptămâni, în timp ce oraşe precum Milano au oprit funcţionarea fântânilor de mari dimensiuni. Mai multe regiuni italiene au cerut autorităţilor de la Roma să declare stare de urgenţă pentru a permite acordarea unor ajutoare financiare suplimentare şi implementarea unor măsuri de apărare civilă.

Realitatea Live

03 Mai 2024, 13:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 13:19 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o postare recentă pe Facebook, acesta a subliniat discrepanțele majore între prețurile practicate în Republica Moldova și cele din alte țări europene. Remarcând că ceea ce se consideră „premium” în Moldova este adesea echivalent cu nivelul economic în alte țări europene, el a atins subiecte precum prețurile la alimente, tarifele la utilități, costul locuințelor și chiriile la spații comerciale și hoteluri.

„Tarifele la utilități, nu vreau să răscolesc. Costul unui metru pătrat de apartament e mai mare decât la București, și asta în condițiile în care trebuie să faci „remont”. Adică, finisajele sunt pe cont propriu, iar asta dublează prețul. La avion? Păi, mai bine plec spre America decât spre Chișinău. Chiriile la spațiile comerciale? Ca la Paris. Tarifele la hoteluri? Tot pe acolo”, scrie fostul premier.

Îngrijorarea sa este evidentă și în ceea ce privește costurile materialelor de construcție și instalațiilor sanitare, care sunt de două ori mai mari decât în țări precum România. Aceasta a dus la o situație în care unii moldoveni sunt tentați să aducă materiale de construcție din alte țări, pentru a face economii semnificative. „Întreb afaceriștii și comercianții: de ce puneți adaos 200%?! Păi, avem costuri, riscuri, vânzări mici… ”.

În final, fostul premier și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de viziune a businessului local și la politica autorităților, sugerând că intervenția este necesară în domenii precum politica concurențială și fiscală pentru a promova o creștere economică sustenabilă și pentru a încuraja producția internă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău