Programul Prima Casă, în dificultate: Din iulie, crește rata dobânzii cu 5,35 puncte procentuale, iar familiile tinere sunt disperate. Ce spune un deputat PAS

Tinerii Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei au inițiat o petiție online, în susținerea familiilor tinere, beneficiare ale Programului Prima Casă. Asta după ce rata dobânzii la creditele luate în cadrul programului au crescut substanțial din luna iulie, iar tinerii intră în dificultate de achitare a acestora. Guvernul va veni cu un mecanism de compensații, le răspunde un deputat al partidului de guvernare.

Foto: Prima Casă/poză simbol

„Începând cu 1 iulie 2022, rata dobânzii la creditele Prima Casă, va creşte cu 5,35 puncte procentuale, ceea ce va pune în dificultate beneficiarii programului.

La moment, peste 8000 de familii și tineri au procurat locuințe prin programul Prima Casă;

Mai mult de 4 mii dintre ei beneficiază de compensații de la bugetul de stat, pentru a putea achita creditul și a continua să rămână să muncească aici în țară;

Printre beneficiari ai compensațiilor sunt circa:

• 350 familii de învățători și profesori universitari;

• 330 familii de polițiști;

• 200 familii de medici și lucrători sociali;

• Circa 80 familii cu 4 copii și mai mulți;

• Circa 350 familii cu 3 copii;

• Aproape 1500 familii cu 2 copii;

Asupra tuturor acestor familii acum planează riscul de a rămâne fără locuință cu inevitabila plecare din țară!

Odată cu majorarea cu 5,35 puncte procentuale a ratei dobânzii la creditele Prima Casă, majoritatea din acești învățători, medici, polițiști sau oameni de cultură, riscă să rămână fără locuințele procurate, iar statul va avea de achitat la bănci acea garanție de 50% din costul locuințelor.

Prin semnarea prezentei petiții solicităm:

1. implicarea Guvernului Republicii Moldova în soluționarea acestei probleme stringente, cu care se confruntă peste 8000 de beneficiari;

2. să fie revăzută de urgență majorarea cu 5,35 puncte procentuale a ratei dobânzii la creditele Prima Casă;

3. să se identifice soluții în susținerea beneficiarilor și să se revină la marja existentă în 2021”, se menționează în petiție.

„Cunoaștem îngrijorarea beneficiarilor Prima Casă, care se vor confruntă din iulie cu creșterea plăților.

Guvernul lucrează la un mecanism de ajutor/compensare pentru cei mai afectați, care va fi gata până la data limită de plată pentru iulie, la sfârșitul lunii”, a declarat, la rândul său, deputat PAS, Radu Marian, fără să ofere alte detalii.

Banca Națională a Moldovei prognozează o rată a inflației în trimestrul trei al acestui an de 31%. Pentru a stăvili valul, BNM a înăsprit politica monteră, fapt ce a dus, inevitabil la scumpirea simțitoare a creditelor.


Pub