Doi soldați de la Bălți au fugit din unitate, din cauza maltratărilor din partea unui superior: Procurorii au inițiat o urmărire penală

Procuratura municipiului Bălți anunță că a pornit o urmărire penală pe faptul actelor de violență săvârșite asupra militarilor de către unul dintre superiorii lor. Acțiunile ar fi avut loc între noiembrie 2021 - februarie 2022, fapt ce i-a determinat pe cei doi soldați să fugă din unitate.

Foto: UNIMEDIA

„În baza declaraţiilor date de cei doi militari în termen, care au calitatea de victime, la 03 iunie 2022, procurorii de la Bălţi, s-au autosesizat şi au pornit o urmărire penală pe faptul actelor de violenţă săvârșite asupra militarilor (infracţiune prevăzută de art.368 din Codul penal) de către unul dintre superiorii lor, în perioada noiembrie 2021-februarie 2022.

Prezenta cauză penală, la moment se află în proces de investigaţie, nefiind emisă încă o soluţie pe caz.

Precizăm că, anterior constatării acestui caz, cei doi militari au fost investigaţi pe faptul dezertării din unitatea militară. Însă pe parcursul investigaţiilor, procurorii au constatat că, cei doi militari au părăsit unitatea militară din motivul supunerii acestora unor violențe și tratamente degradante din partea superiorilor. Aferent, acestui caz, procurorii la 18 mai 2022 au refuzat să pornească urmărirea penală în privinţa celor doi militari vizaţi, din motivul că nu s-a constatat faptul săvârşirii infracţiunii de dezertare, prevăzută de art.371 din Codul penal.

Un alt caz investigat de procurorii de la Bălţi, ţine de o sesizare anonimă, parvenită la 14 decembrie 2021 prin intermediul Procuraturii Generale, în care se invoca acțiuni pretins ilicite de hărțuire sexuală, admise față de petiționară din partea unui superior.

Prin urmare, în cadrul măsurilor întreprinse de către procurorii de caz, au fost audiate persoanele de gen feminin, care activează în cadrul Brigăzii nr.1 Infanterie Motorizată din mun.Bălți, au fost distribuite chestionare anonime în vederea obținerii informațiilor de supunere a acestora unor abuzuri sexuale sau de alt gen, au fost lăsate pentru contact telefoane de încredere de la Procuratura mun.Bălți și Procuratura Generală, fiind totodată sesizat Ministerul Apărării, care la rândul său a demarat o anchetă internă. În rezultatul investigaţiilor efectuate, alegaţiile invocate în adresare nu și-a găsit confirmare, iar verificările pe caz au fost finalizate la 13 ianuarie 2022. Totodată, s-a stabilit, că numele celei care a scris plângerea anonimă, a fost inventat”, se arată într-un comunicat al organului de investigație.

Informațiile au fost făcute publice, după o scrisoare anonimă citită de fostul șef de stat Vladimir Voronin, expediată de soldați din Brigada de Infanterie Motorizată Bălți, în care sunt denunțate mai multe ilegalități, tratament inuman și degradant în raport cu militarii. „Umblăm nespălați, ne iau mâncarea adusă de mame, ne impun să le cumpărăm țigări, ne țin în soare și ne numesc turmă de pid*araji. Din cauza conducerii brigăzii, mai mulți căpitani au demisionat”, a declarat Vladimir Voronin, citând din scrisoarea pe care a primit-o de la soldații din Bălți.

Procuratura municipiului Bălți s-a autosesizat și a inițiat o investigație.

Și Ministerul Apărării s-a autosesizat în legătură informațiile prezentate de Voronin și a „invitat deputații să beneficieze de prerogativele pe care le au și să meargă la fața locului pentru a examina astfel de cazuri”.


Pub