Slusari: Observ că gluma se îngroașă. Agricultorii sunt gata de proteste să apere Alma Mater - nu poate să dispară Universitatea Agrară

Președintele Organizației Forța Fermierilor declară că agricultorii, mulți dintre ei absolvenți ai Universității Agrare din Republica Moldova, sunt împotriva lichidării instituției de învățământ superior și vor ieși la proteste pentru a o apăra. Anunțul vine după ce Ministerul Educației a făcut publică o strategie de reformare a învățământului superior din Moldova, care presupune absorbirea mai multor universități de către altele, pentru optimizare și modernizare.

Foto: Universitatea Agrară

„Sincer, am crezut că ideea cu lichidarea Universității Agrare a fost o tentativă neinspirată de a încerca marea cu deget în cadrul unei strategii ordinare a unui ONG.

Dar din câte observ, gluma se îngroașă. Înțeleg că cineva vrea să forțeze nota cu absorbția celei mai vechi instituții de învățământ superior și în câteva zile să realizeze acest proiect absurd.

Nici nu vreau să întru în discuții tehnice și să repet cifre elocvente despre rolul sectorului agroindustrial în economia țării și viața satelor. Nu poate în Republica Moldova să dispară UNIVERSITATEA AGRARĂ ! Nu poate și PUNCTUM !

În rest, putem discuta celelalte aspecte, legate de modernizarea procesului de învățământ, majorarea finanțării, devenirea instituției mai practice și mai aproape de necesitățile fermierilor, politica de cadre, absorbția de către Universitatea altor instituții de învățământ, transformarea Universității Agrare în Universitatea Agroindustrială ect.

Domnii lichidatori, opriți-vă acum. Cunosc dispoziția agricultorilor și în general a absolvenților Universității Agrare. Ei sunt gata prin proteste să apere alma mater. Nu înțeleg cine sunt autorii acestei idei periculoase și iraționale, dar ei împing guvernarea pe pista greșită cu costuri enorme politice.

Pe final cer poziția publică a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare pe acest subiect. Nu poate fi explicată tăcerea fondatorului Universității. Din câte cunosc, conducerea ministerului a aflat din presă despre planul lichidării Universității Agrare, ceea ce denotă încă o dată atitudinea neglijentă față de ramura strategică”, a declarat Alexandru Slusari.

La 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării anunța despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior, printre care și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Ministrul Educației, Anatolie Topală, susține că anunțul privind reforma în învățământul superior „este intenția autorităților și nu e o decizie” și dă asigurări că înainte de a fi făcută publică informația acesta a discutat cu toți rectorii și directorii instituțiilor de cercetare. Ministrul a explicat și ce se va întâmpla cu cadrele didactice instituțiilor care vor fi absorbite.

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a criticat intenția autorităților privind reforma în sistemul de învățământ superior. „Sunt sigur că va veni timpul când normalitatea va fi restabilită în sistemul învățământului superior din țara noastră, dar mă întreb, cine va purta responsabilitate pentru gafele comise în acești ani, pentru închiderea universităților cu valoare de simbol, pentru pagubele sufleteşti şi materiale?”, se întreabă acesta.

De asemenea, și fostul șef de stat, Igor Dodon, condamnă reforma în învățământul superior, care presupune comasarea mai multor universități din țară. „Scopul lichidării universităților nu este economia de bani. PAS vrea să preia activele, clădirile, terenurile acestor universități”, a declarat Dodon.

Iar primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a venit cu o scrisoare deschisă către Maia Sandu, în care o îndeamnă pe șefa statului să revadă „intenția de a lichida Universitatea de Stat din Tiraspol”.

Totodată, colectivul Universității de Stat din Tiraspol a publicat o scrisoare adresată ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în care declară că se simt „neglijați și aruncați la coșul de gunoi” și anunță că vor apela la organismele internaționale, pentru a-și apăra dreptul constituțional, statutul și integritatea instituțională.

Și colectivul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și comunitatea sportivă din Republica Moldova au adresat o scrisoare deschisă autorităților din țară, în care cer „de urgență, stoparea procesului de absorbție” a instituției.


Pub