(video) „Dacă dl Topală vrea să intre în istorie, va fi o istorie neagră”. Membrii AȘM dezaprobă inițiativa de reformă a Ministerului Educației

Membrii titulari și membrii corespondenți ai Academiei de Științe a Moldovei s-au întrunit, astăzi, în cadrul unei adunări cu privire la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării, referitor la reforma domeniului învățământului superior și de cercetare.

Foto: captura ecran

update Academicianul Mihai Cimpoi: Să trimitem doamnei Maia Sandu o scurtă scrisoare: Cerem o întâlnire urgentă a dvs cu prezidiul în problema proiectului reformei sistemului de cercetare. 

update Academicianul Mihai Cimpoi: Eu aș zice că acest document e mai mult decât primitiv, e monstruos chiar și ne duce spre epoca de piatră. E primul pas greșit pe care PAS îl face în drum spre Europa, deoarece o republică ce se vrea europeană, care deja are această promisiune, nu poate intra în Europa fără un sistem național de cercetare, fără Academie, fără presonalități, fără școli științifice. Acest program de reformă va distruge și școlile pe care le avem, totuși. Vom merge în Europa cu un model asiat, al Turkmenistanului, care a lichidat Academia, și din păcate și cu modelul ceaușist. Proiectul monstruos al Monicăi Babuc se preia în mod primitiv astăzi.

update Academicianul Leonid Budiuc: S-a procedat absolut netransparent, toată așa-numita reformă a fost concepută de câțiva funcționari ai Ministerului Educației, în majoritatea lor oameni care nu au nimic comun cu cercetarea și nici nu știu în ce constă procesul cercetării. Documentul final pe care l-am primit peste cap este unul rău gândit, cu o manifestare de lipsă de competență, ca să nu spun că este primitiv. Când e vorba de apropierea unor instituții nu e neapărat să fie absorbție, afilierea aceasta poate fi stimulată prin schimbarea legislației, care presupune că profesorii din universități să aibă drum mai deschis spre laboratoarele insituțiilor de cercetare. A fost o procedură absolut mecanică, lipsită de creier. Ce se întâmplă acum e o rușine, un imperativ este de a opri această reformă.

update Membru corespondent AȘM Constantin Gaindric: Mi-i rușine că se prezintă nota aceasta informativă Guvernului și ieri după masă ni s-a pus termenul de 10 zile, în care trebuie să ne expunem părerea. Vă îndemn, stimați colegi, scrieți pe site-ul Guvernului și expuneți-vă părerea. În caz contrar se va considera că suntem de acord. Suntem în situația când nu are cine ne apăra, dacă noi vom tăcea.

update Membru corespondent AȘM Constantin Gaindric: Citez din documentul care a fost făcut public abia ieri după masă: Impactul de mediu – se va îmbunătăți calitatea aerului, a solului, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Eu nu mai continui. Ce minte lucidă a scris acest lucru, în proiectul hotărârii de Guvern?

update Bogdan Simionescu, membru de onoare al Academiei Române: La dvs este un proverb care spune să există 3 rele și toate încep cu r: rata, radiculita și reorganizația. Reorganizația este ceea ce se încearcă la dvs acum, reforma aceasta care nu este reformă.

update Membru corespondent al AȘM, Elena Zubcov: Acest document nu merită să fie apreciat, trebuie de adresat la organele de resort, ca el să fie anulat.

update Membru corespondent al AȘM, Elena Zubcov: Am citit documentul pe care eu l-am umit distrugerea științei din RM, deoarece e un document fără o expertiză ca lumea. După ce am ascultat ce a spus ministrul Educației am întrebat televiziunile dacă nu vor să facă o întâlnire cu cercetătorii științifici, nu conducători. Care e soarta lor? Nu sunt ultimii oameni în țara asta. Despre rectori se spune ceva, dar despre directorii instituțiilor care activează de 50-60-70 de ani activează nu se spune nimic. Cine sunt acești oameni? Unde rămân ei? Sunt întrebările la care nu sunt răspunsuri. Rog toți amenii care înțeleg ce înseamnă cercetarea să oprim acest lucru. Să nu rămânem doar la pești morți și câini vagabonzi.

Urmăriți live, pe UNIMEDIA:



La 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării anunța despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior, printre care și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Ministrul Educației, Anatolie Topală, susține că anunțul privind reforma în învățământul superior „este intenția autorităților și nu e o decizie” și dă asigurări că înainte de a fi făcută publică informația acesta a discutat cu toți rectorii și directorii instituțiilor de cercetare. Ministrul a explicat și ce se va întâmpla cu cadrele didactice instituțiilor care vor fi absorbite.

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a criticat intenția autorităților privind reforma în sistemul de învățământ superior. „Sunt sigur că va veni timpul când normalitatea va fi restabilită în sistemul învățământului superior din țara noastră, dar mă întreb, cine va purta responsabilitate pentru gafele comise în acești ani, pentru închiderea universităților cu valoare de simbol, pentru pagubele sufleteşti şi materiale?”, se întreabă acesta.

De asemenea, și fostul șef de stat, Igor Dodon, condamnă reforma în învățământul superior, care presupune comasarea mai multor universități din țară. „Scopul lichidării universităților nu este economia de bani. PAS vrea să preia activele, clădirile, terenurile acestor universități”, a declarat Dodon.

Și deputatul BCS Vlad Batrîncea a criticat „procesul de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova”, anunțat de Ministerul Educației. „Stranie logică: resursele suplimentare pentru ministere noi, Cancelaria de Stat, Curtea constituțională etc. sunt. Iar pentru instituțiile de știință și educație bani nu sunt. Cât nu este târziu, Ministerul Educației, Guvernul trebuie opriți”, a scris Batrîncea.

Iar primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a venit cu o scrisoare deschisă către Maia Sandu, în care o îndeamnă pe șefa statului să revadă „intenția de a lichida Universitatea de Stat din Tiraspol”.

Totodată, colectivul Universității de Stat din Tiraspol a publicat o scrisoare adresată ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în care declară că se simt „neglijați și aruncați la coșul de gunoi” și anunță că vor apela la organismele internaționale, pentru a-și apăra dreptul constituțional, statutul și integritatea instituțională.


Pub