(video) Răspunsul lui Topală pentru academicieni, la acuzațiile privind distrugerea institutelor de cercetare și lipsa de transparență

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, le răspunde academicienilor AȘM, care au declarat că reforma inițată de MEC vine să distrugă institutele de cercetare, iar decizia s-a luat pe sub masă, fără consultarea Academiei de Științe, care este obligatorie în astfel de cazuri. „Intervenția aceasta este necesară, pentru a asigura siguranța pentru cercetători, și a facilita și a îmbunătăți condițiile de cercetare”, a declarat Topală. „Referitor la transparență, eu desfășor consultări cu universitățile și cu institutele de cercetare și cu societatea civilă începând de luni”, a mai adăugat ministrul.

Foto:

„Discutăm despre această reformă și este un studiu chiar din 2015, publicat pe internet, care prevedea o astfel de intervenție, care prevedea astfel de intervenție, și cu argumentele necesare, care va aduce beneficii atât domeniului de cercetare, cât și domeniului de învățământ superior. Situația cercetătorilor este în acest moment una dificilă, fiindcă ei sunt angajați pe o perioadă determinată de timp și nu sunt siguri care va fi soarta lor, dacă organizăm încă o dată un asfel de concurs al proiectelor, fără a avea o stabilitate în primul rând în angajarea lor, în conformitate cu Codul Muncii. De aceea, eu cred că intervenția aceasta este necesară, pentru a asigura siguranța pentru cercetători și a facilita și a îmbunătăți condițiile de cercetare”, a declarat Anatolie Topală.

„Cu privire la vizibilitate, desigur că nu vedem cum va descrește vizibilitatea acestor instituții, din punct de vedere tehnic, noi o să vedem care vor fi intervențiile în actele noastre, astfel încât să nu diminuăm în niciun fel acest aspect, dar universitățile vor fi destul de mari, destul de bine poziționate în clasamentele internaționale și asta va spori și vizibilitatea, și atractivitatea, și posibilitatea de a atrage alte fonduri în proiectele europene și internaționale”, a mai adăugat ministrul.

Referitor la transparență, „noi luni am anunțat o intenție, care este acum în discuții publice, toată săptămâna aceasta am comunicat despre aceste proiect. Abia ieri noi am publicat proiectul și am intrat în procesul de consultări publice, cu proiectul deja publicat. De joi se începe oficial procesul de avizare cu ministerele și consultarea publică cu toți cei interesați. Eu desfășor consultări cu universitățile și cu institutele de cercetare și cu societatea civilă începând de luni”, a precizat Topală.



Membrii titulari și membrii corespondenți ai Academiei de Științe a Moldovei dezaprobă inițiativa Ministerului Educației și Cercetării privind reforma domeniului învățământului superior și de cercetare, fapt pe care l-au comunicat public, astăzi, în cadrul unei adunări publice cu privire la acest subiect. Aceștia cer să fie încetat imediat procesul și, totodată, solicită o întrevedere cu președinta Maia Sandu.

La 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării anunța despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior, printre care și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Ministrul Educației, Anatolie Topală, susține că anunțul privind reforma în învățământul superior „este intenția autorităților și nu e o decizie” și dă asigurări că înainte de a fi făcută publică informația acesta a discutat cu toți rectorii și directorii instituțiilor de cercetare. Ministrul a explicat și ce se va întâmpla cu cadrele didactice instituțiilor care vor fi absorbite.

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a criticat intenția autorităților privind reforma în sistemul de învățământ superior. „Sunt sigur că va veni timpul când normalitatea va fi restabilită în sistemul învățământului superior din țara noastră, dar mă întreb, cine va purta responsabilitate pentru gafele comise în acești ani, pentru închiderea universităților cu valoare de simbol, pentru pagubele sufleteşti şi materiale?”, se întreabă acesta.

De asemenea, și fostul șef de stat, Igor Dodon, condamnă reforma în învățământul superior, care presupune comasarea mai multor universități din țară. „Scopul lichidării universităților nu este economia de bani. PAS vrea să preia activele, clădirile, terenurile acestor universități”, a declarat Dodon.

Și deputatul BCS Vlad Batrîncea a criticat „procesul de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova”, anunțat de Ministerul Educației. „Stranie logică: resursele suplimentare pentru ministere noi, Cancelaria de Stat, Curtea constituțională etc. sunt. Iar pentru instituțiile de știință și educație bani nu sunt. Cât nu este târziu, Ministerul Educației, Guvernul trebuie opriți”, a scris Batrîncea.

Iar primul Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a venit cu o scrisoare deschisă către Maia Sandu, în care o îndeamnă pe șefa statului să revadă „intenția de a lichida Universitatea de Stat din Tiraspol”.

Totodată, colectivul Universității de Stat din Tiraspol a publicat o scrisoare adresată ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în care declară că se simt „neglijați și aruncați la coșul de gunoi” și anunță că vor apela la organismele internaționale, pentru a-și apăra dreptul constituțional, statutul și integritatea instituțională.



Pub