Criza alimentară va face ravagii „dacă Marea Neagră nu este deblocată imediat.” Avertismentul lui Volodimir Zelenski

01 Iul. 2022, 21:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iul. 2022, 21:20 // Actual //  Lupu Eduard

Dacă Marea Neagră nu va fi deblocată imediat, criza alimentară va ajunge până în Austria, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Șeful statului a precizat că foametea se va instala și că toate țările vor avea de suferit.

„Uitați-vă doar la ceea ce se întâmplă. Uitați-vă cu câtă ușurință un stat a creat pentru multe altele o amenințare la scară largă, un val periculos. De exemplu, amenințarea unei foamete pe scară largă. Rusia a blocat Marea Neagră – acesta nu este un secret, iar acum are milioane de oameni ostatici, oameni obișnuiți din Africa, Asia, Europa.

Cu toții suntem ostatici. Voi sunteți ostaticii ei. Pentru că, dacă această amenințare a foametei nu este înlăturată, dacă Marea Neagră nu este deblocată imediat, atunci rezultatul crizei alimentare va fi un astfel de tsunami migraționist care va ajunge până la voi, deși Austria este încă departe de mare”, a declarat el într-un mesaj video adresat participanților la festivalul 4GameChangers de lângă Viena.

Volodimir Zelenski spune că Europa nu ar trebui să depindă de resursele energetice rusești și că singura soluție este să învețe să fie independentă.

Potrivit acestuia, în 2022, Rusia ar trebui să înceteze să mai finanțeze diviziunile și dezinformarea, mișcările politice antieuropene și problemele pentru întregul continent. „În caz contrar, toți cei din lume care urăsc democrația vor înțelege că lumea democratică nu este capabilă să se apere”, a spus Zelenski, potrivit .interfax.com.ua

Zelenski, mesaj dur pentru Putin

Volodimir Zelenski a criticat şi acțiunile armatei lui Putin. „Rusia a lovit astăzi din nou Kievul cu rachete. Dimineaţa devreme. A doua armată a lumii a înfrânt triumfătoare o grădiniţă şi un bloc. A murit un bărbat, el avea doar 37 de ani. Sunt răniţi, printre ei – o fată numită Zhenia, ea are şapte ani, este fiica decedatului. Şi mama ei este rănită. Apropo, cetăţean rus. Asta este. Ea nu era ameninţată de nimic în ţara noastră, era în siguranţă, până când Rusia însăşi a decis că totul îi este în mod egal ostil acum – femei, copii, grădiniţe, blocuri, spitale, căi ferate”.

„Unele dintre rachete au fost doborâte. Însă doar o parte. Avem nevoie de apărare aeriană puternică, modernă, eficientă total. Care poate asigura o protecţie totală împotriva acestor rachete. Vorbim despre asta în fiecare zi cu partenerii noştri. Există deja unele acorduri. Şi partenerii trebuie să se mişte mai repede dacă sunt cu adevărat parteneri, nu observatori. Întârzierile în transferul armelor către ţara noastră, orice restricţii sunt de fapt o invitaţie pentru Rusia să lovească iar şi iar. Ocupanţii – aceşti terorişti – trebuie fie bătuţi cu toată forţa astfel încât să nu creadă că pot pune presiune şi domina pe cineva”, a mai susținut Zelenski în discursul său.

Realitatea Live

07 Mai 2024, 17:20
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
07 Mai 2024, 17:20 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

BNM continuă ieftinirea leului și a redus dobânda cheie la 3,60% anual față de 3,75%.

Consiliul de administrație al băncii centrale a redus și dobânzile pentru creditele și depozitele overnight, la 5,60% și 1,60%, comparativ cu 5,75% și 1,75%.

Totodată, BNM a diminuat și norma rezervelor obligatorii în lei moldovenești de la 33%, la 31% de la jumătatea lunii iunie și la 29% din 16 iulie.

Rezervele obligatorii în valută au fost reduse la 41%, față de 43%, iar din 16 iulie, la 39%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău