Profesorii USEFS și comunitatea academică și sportivă, cu scrisoare deschisă către autorități: Stopați procesul de absorbție a instituției

Colectivul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și comunitatea sportivă din Republica Moldova au adresat o scrisoare deschisă autorităților din țară, în care cer „de urgență, stoparea procesului de absorbție” a instituției. Asta după ce ministrul Educației, Anatolie Topală a anunțat, la 27 iunie, despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”, care va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior.

Foto: protv.md

 „Colectivul Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și comunitatea sportivă din RM intervine cu următoarea informație cu caracter de urgență, în vederea stopării procesului de absorbție a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport.

Actualmente, USEFS reprezintă nu doar o simplă instituție de învățământ superior de profil, ci este întruchiparea celor mai marcante realizări științifico-practice și educațional-empirice din domeniul de referință, în cadrul căreia își desfășoară activitatea cele mai titrate personalități din mediul universitar și științific.

În această ordine de idei, Vă prezentăm succint portofoliul educațional, științific și sportiv al platformei noastre universitare, care are la bază următoarele elemente constitutive și realizări marcate de excelența academică:

-  USEFS are la activ multipli absolvenți, specialiști notorii din țară și de peste hotare, campioni europeni, mondiali și olimpici, care au fost pregătiți de cadrele universității noastre la toate cele trei cicluri: licența, master, doctorat, la care se adaugă procesul de fortificare al studiilor prin intermediul instruirii continue;

- Absolvenții noștri beneficiază în prezent de recunoaștere internațională, fiind desemnați în calitate de antrenori ai loturilor olimpice naționale din România, Canada, Italia, Franța și din alte state de pe mapamond, discipolii cărora înregistrează rezultate distincte în cadrul competițiilor internaționale de anvergură;

- La capitolul pregătirii cadrelor de înaltă calificare științifică, precizăm că 217 doctoranzi ai USEFS, originari din România, au susținut cu brio tezele de doctorat la USEFS, fapt care a contribuit decisiv la deschiderea a 14 facultăți de Educație Fizică în România;

Doar în prezent, sub auspiciile USEFS își desfășoară studiile de doctorat 118 persoane, inclusiv 65 cetățeni ai unor țări străne, fapt care denotă potențialul academico-științific foarte deosebit;

- USEFS este organizatorul unor manifestări și congrese științifice de amploare, anual organizând la cel mai înalt nivel 6 evenimente științifice de anvergură, cu participarea unor somități înternaționale din mediul academic, universitar și sportiv;

- USEFS este unicul centru universitrar specializat, care pregătește cadre de înaltă calificare profesională și dispune de o infrastructură modernă, dotată cu utilaj și echipamente de ultimă oră: 14 săli sportive, bazin de înot, 3 terenuri de tenis, teren de minifotbal, terenuri de handbal, Centrul Științific, ce înglobează 14 laboratoare de profil, complex editorial, bibliotecă, editură, spații de cazare pentru studenți, cantină, etc.

- USEFS asigură în permanență baza metodologică și științifică pentru toate loturile naționale din RM, oferind consultații și expertiză specializată asociațiilor și federațiilor sportive de profil, ceea ce asigură un climat de profesionalizare și performanță ridicat, inclusiv prin dotarea cu ghiduri, manuale, monografii, compendii didactice și altă literatură de specialitate;

- USEFS este autorul Strategiei de dezvoltare a domeniului culturii fizice și sportului din Republica Moldova, în care au fost sistematizate și conceptualizate toate dimensiunile și direcțiile de dezvoltare strategică a sportului din RM”, se menționează în scrisoarea deschisă, semnată de comunitatea academică și sportivă din RM și corpul profesoral-didactic și auxiliar al USEFS.

Și colectivul Universității de Stat din Tiraspol a publicat o scrisoare adresată ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în care declară că se simt „neglijați și aruncați la coșul de gunoi” și anunță că vor apela la organismele internaționale, pentru a-și apăra dreptul constituțional, statutul și integritatea instituțională.

La 27 iunie, Ministerul Educației și Cercetării anunța despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior, printre care și Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport.

Ministrul Educației, Anatolie Topală, susține că anunțul privind reforma în învățământul superior „este intenția autorităților și nu e o decizie” și dă asigurări că înainte de a fi făcută publică informația acesta a discutat cu toți rectorii și directorii instituțiilor de cercetare. Ministrul a explicat și ce se va întâmpla cu cadrele didactice instituțiilor care vor fi absorbite.

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a criticat intenția autorităților privind reforma în sistemul de învățământ superior. „Sunt sigur că va veni timpul când normalitatea va fi restabilită în sistemul învățământului superior din țara noastră, dar mă întreb, cine va purta responsabilitate pentru gafele comise în acești ani, pentru închiderea universităților cu valoare de simbol, pentru pagubele sufleteşti şi materiale?”, se întreabă acesta.

De asemenea, și fostul șef de stat, Igor Dodon, condamnă reforma în învățământul superior, care presupune comasarea mai multor universități din țară. „Scopul lichidării universităților nu este economia de bani. PAS vrea să preia activele, clădirile, terenurile acestor universități”, a declarat Dodon.

Și deputatul BCS Vlad Batrîncea a criticat „procesul de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova”, anunțat de Ministerul Educației. „Stranie logică: resursele suplimentare pentru ministere noi, Cancelaria de Stat, Curtea constituțională etc. sunt. Iar pentru instituțiile de știință și educație bani nu sunt. Cât nu este târziu, Ministerul Educației, Guvernul trebuie opriți”, a scris Batrîncea.


Pub