Ceban, după decizia CA de a respinge contestația Cancelariei privind majorarea tarifului la transport: Reconfirmă incompetența autorilor acestui gest rușinos și atac grosolan

Edilul capitalei, Ion Ceban, susține că contestația Cancelariei de Stat privind majorarea călătoriei cu transportul public „s-a cam împotmolit și reconfirmă incompetența autorilor acestui gest rușinos și atac grosolan la adresa autonomiei locale garantate de Constituție”. Potrivit lui, „nu este o altă ieșire pentru Guvern decât să-și retragă acțiunea” și să-l elibereze din funcție pe șeful al OTC Chișinău.

Foto: UNIMEDIA

Procesul inițiat de către Guvernul RM împotriva Primarului general și CMC privind anularea actelor administrative adoptate pentru ajustarea tarifelor în transportul public municipal s-a cam împotmolit și reconfirmă incompetența autorilor acestui gest rușinos și atac grosolan la adresa autonomiei locale garantate de Constituție.

Nu este o altă ieșire pentru Guvern decât să-și retragă acțiunea și să-l elibereze din funcție pe domnul Ciumac, șef al OTC Chișinău, care a admis un abuz de drept odată ce, pe de o parte a semnat acțiunea Guvernului împotriva municipalității, iar pe de altă parte, a participat în calitate de membru al CSE municipal în cadrul procedurii de adoptate a deciziei privind solicitarea către Guvern de retragere a acțiunii din judecată.

Pe parcurs vom reveni cu detalii din cadrul procesului politic inițiat de către Guvern cu scop clar de a crea blocaje în mun. Chișinău. Între timp atât CALM, cât și alți experți naționali și internaționali declară că decizia Cancelariei de Stat este un atac cu caracter politic asupra autonomiei Administrației Publice Locale”, a menționat Ceban.

Contestația Cancelariei de Stat prin care cere anularea deciziei CMC privind majorarea călătoriei cu transportul public în capitală va fi examinată de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani. Curtea de Apel a respins solicitarea pe motiv că „actele contestate de Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, nu reprezintă acte cu caracter normativ, dar acte administrative individuale defavorabile”.

Călătoria cu transportul public costa 6 lei din 1 iulie, în mun. Chișinău, conform noii metodologii aprobate de Consiliul Municipal Chișinău, în cadrul ședinței din 13 iunie. Cu abonamentul procurat se va putea călători din suburbie în Chișinău și retur, indiferent dacă persoana schimbă transportul de pe troleibuz sau autobuz, prețul și abonamentul va rămâne unic și neschimbat, anunță Primăria capitalei.

Totodată, 200 de mii de pensionari, 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a, precum și 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile, vor călători gratuit.

Luni, Ilie Ceban, viceprimarul de Chișinău, a anunțat că decizia Consiliului Municipal Chișinău, prin care s-a decis majorarea tarifului la călătoriile cu transportul public, a fost contestată în instanță.

În context, primarul capitalei, Ion Ceban, acuză guvernarea PAS de „un atac fără precedent”. „Ei își doresc ca transportul public să staționeze, ca lucrătorii să nu poată primi salariu, pentru că asta e politica pe care o fac la nivel de țară”, a precizat edilul.

Patronatele din transport au cerut Cancelariei de Stat să-și retragă cererea din judecată pe tariful în capitală. 


Pub