image
Sursa foto: Profimedia Images

Germania negociază cu Canada exportul de gaze naturale lichefiate pentru Europa

Germania poartă negocieri cu Canada pentru a găsi noi opțiuni de a diversifica importurile de energie ale Europei, o soluție fiind livrarea de gaze naturale lichefiate (GNL) printr-un terminal de pe coasta de est canadiană, a transmis marți un oficial german pentru Reuters.

Cancelarul german Olaf Scholz a discutat acest subiect cu premierul canadian Justin Trudeau cu prilejul summitului G7 („Grupul celor șapte”) din care fac parte Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA. UE participă și ea la summitul celor șapte puteri economice în calitate de organizație supranațională.

Berlinul încearcă să găsească surse alternative pentru înlocuirea importurilor de energie din Rusia, decizia fiind luată după ce trupele ruse au invadat Ucraina.

Germania susține construcția a două noi terminale de GNL și a închiriat deja patru unități plutitoare de depozitare și regazificare, ca măsură provizorie.

Ministrul canadian al resurselor naturale Jonathan Wilkinson a spus în luna mai că guvernul canadian poartă discuții cu companiile însărcinate cu construirea a două instalații de export de GNL pe coasta de est a țării pentru a încerca să grăbească realizarea proiectelor și să ajute la suplimentarea aprovizionării Europei.

Canada este al șaselea cel mai mare producător de gaze naturale din lume, dar nu are nicio instalație de procesare de GNL pe coasta de est. „În ceea ce privește amprenta CO2 și apropierea de piețele europene, proiectele canadiene de pe coasta de est sunt foarte bine poziționate”, potrivit unei surse.

O a doua sursă a spus despre canadieni că sunt dornici să exploateze noi zăcăminte de gaze dat fiind prețul ridicat al gazelor de șist.

Germania consumă în jur de 100 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, iar 55% din necesar vine din Rusia. Berlinul importă gaze și din Olanda și Norvegia, dar în cantități mai mici, scrie digi24.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: