Grosu da, Popescu ba privind sancțiunile împotriva Rusiei. Ministrul de Externe: Speculații publice. Să nu inventăm
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu respinge declarațiile că obținerea statului de țară candidat la UE presupune și alinierea la sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta a menționat în cadrul unei conferințe de presă că sunt „speculații publice”. „Rugămintea este să nu inventăm și să nu atribuim Uniunii Europene luări de poziție pe care nu le-a reformulat”, a menționat Popescu. Anterior, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, întrebat dacă Republica Moldova se va mai alătura și altor sancțiuni acesta a răspuns că „noi o să fim solidari cu Uniunea Europeană și statutul și aspirațiile noastre europene impun” acest lucru.
Foto: UNIMEDIA

„Nu știu la ce vă referiți. Noi citim documentele publice ai Uniunii Europene, raportul Comisiei Europene pe gradul de pregătire ai Republicii Moldova pentru a deveni statut de candidat, decizia Consiliului European din 23 iunie care recomandă oferirea statului de candidat Republicii Moldova, aceste lucruri sunt făcute publice, acest lucruri sunt clare și la ce referiți dvs sunt speculații publice care nu sunt confirmate de poziția oficială și invitația și rugămintea mea către toți este să citească documentele, recomandările, poziția Uniunii Europene pe marginea acestui subiect.

Toate așteptările față de Republica Moldova sunt enumerate în aceste documente și rugămintea este să nu inventăm și să nu atribuim Uniunii Europene luări de poziție pe care nu le-a reformulat. În Republica Moldova se aplică o bună parte din măsurile restrictive impuse de Comunitatea Internațională Federației Ruse pentru agresiunea contra Ucrainei, deci asta este situația la zi. Lucrurile sunt foarte clare în relația noastră cu Uniunea Europeană și statutul nostru de candidat la aderare”, a declarat Popescu.

Anterior, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, întrebat dacă Republica Moldova se va mai alătura și altor sancțiuni acesta a răspuns că: „Noi o să fim solidari cu UE și statutul și aspirațiile noastre europene impun să fim solidari în continuare, evident, pentru că menirea acestor sancțiuni este să descurajeze războiul. În prima etapă să oprească ostilitățile, să ajungem la un moment să nu mai moară oamenii, ca după să se așeze la masa de discuții, să se ajungă la un consens. Trebuie să ajungem prin toate metodele diplomatice posibile să oprim ostilitățile”, a declarat Igor Grosu.


Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a venit cu clarificări, după ce vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev a declarat că se dorește „crearea unei noi Românii Mari ca să se grăbească aderarea Republicii Moldova”. Instituția susține că sunt „promovate subiecte inexistente și paralele false”. Totodată, într-un comunicat de presă se menționează că „România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Moldova, devenind în prezent principalul partener comercial al țării noastre”.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, susține că se dorește „crearea unei noi Românii Mari ca să se grăbească aderarea Republicii Moldova”, la Uniunea Europeană. Acesta a mai declarat că politicienii români „demult joacă hore în jurul Moldovei”. „Dacă vor decide să o anexeze, să nu uite ca în Transnistria locuiesc 220 mii de cetățeni ai Rusiei”, a mai declarat Medvedev.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a amenințat Republica Moldova că dacă se va alătură sancțiunilor europene împotriva Rusiei atunci „pot fi 100% siguri că nu vor primi de la noi nu doar energie „scumpă”, ci nimic”. „Lăsați-i să se bucure de sancțiuni înainte de a intra în UE”, a declarat acesta.

Consiliul European a votat pentru acordarea statutului de state candidate pentru aderare Republicii Moldova și Ucrainei.


Pub