Dumitru Robu: La sigur, toate acțiunile în privința lui Stoianoglo au fost în conformitate cu legea

Procurorul General interimar dă asigurări că acțiunile întreprinse în raport cu Procurorul general suspendat sunt în strictă conformitate cu prevederile legislației Republicii Moldova. Asta chiar dacă Guvernul a fost solicitat să dea explicații, în regim de urgență, pe două plângeri depuse de Alexandr Stoianoglo la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Foto: captură

„La sigur, toate acțiunile întreprinse în privința lui Alexandr Stoianolgo au fost în strictă conformitate cu legea.

Abuzuri din partea procurorului desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor nu au fost”, a declarat Dumitru Robu la Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie 2021, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

În ianuarie 2022, avocatul Victor Munteanu a confirmat că Stoianglo a depus două plângeri la CtEDO: „Domnul Stoianoglo, pentru faptul că i s-au îngrădit anumite drepturi, a depus două plângeri la CtEDO, și anume că i s-a îngrădit dreptul la circulație, privare de libertate. Ne-am plâns în cerere și pe faptul că procedurile de urmărire penală au fost complet arbitrare”.


„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publice solicitările de explicații din partea Guvernul Republicii Moldova privind persecutarea penală și suspendarea abuzive ale Procurorului General Alexandr Stoianoglo. Mai exact, Curtea Europeană nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reținerii și menținerii în arest la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acțiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale”. Declarațiile au fost făcute de avocatul Procurorului General suspendat, Victor Munteanu.


Pub