Jizdan, vizat în două cauze penale. Robu: „E vorba despre „Direcția 5” și îmbogățire ilicită, cauză clasată vicios vara trecută”

Casa și alte locații ce țin de fostul ministru de Interne în timpul Partidului Democrat, Alexandru Jizdan au fost luate pe sus astăzi de ofițeri de investigație. Perchezițiile s-au desfășurat în cadrul a două cauze penale în care fostul deputat este vizat, a anunțat Procurorul General interimar, Dumitru Robu, la Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Foto: UNIMEDIA

„Este vorba despre două cauze penale. Una este cea numită generic Direcția 5 și a doua de îmbogățire ilicită, care anterior a fost clasată, în vara anului 2021.

S-a constatat că soluția de clasare a fost una viciată și cauza a fost reluată. CSP este sesizat și urmează să se pronunțe. Numele procurorului, care a emis o decizie viciată, nu pot să-l dau, nu-mi permite funcția”, a spus Dumitru Robu.

Fostul ministru al Afacerilor Interne Alexandru Jizdan s-a trezit astăzi cu procurorii și ofițerii PCCOCS la ușă. Oamenii legii au descins cu percheziții.

„Unii „factori de decizie” au insistat totuși să fie dispuse acțiuni „mai cu impact” în acest sens. Azi dimineață am primit procurorii și ofițerii SIS acasă și am oferit tot terenul necesar pentru ca ei să-și facă meseria așa cum dictează legea. În perioada activității mele profesionale, în mandatul de ministru și deputat, am acționat conform legii Republicii Moldova, iar după plecarea din aceste funcții de Stat nu am avut temei și necesitate să vreau să plec din țară, sau să mă ascund de ceva”, a comentat, la rândul său, Jizdan.

Alexandru Jizdan a fost ministru al Afacerilor Interne în perioada 20 ianuarie 2016 - 8 iunie 2019, în componența Guvernului Filip. Acesta a fost și deputat din partea PD în Parlamentul RM. Anterior, între anii 2015-2016, a fost director-adjunct al Serviciului de Informații și Securitate.

La 22 aprilie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control a averii în privința lui Alexandru Jizdan, în perioada când acesta a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Controlul a fost inițiat la sfârșitul anului 2019, în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale. În cadrul controlului s-a constatat că deputatul a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale prin includerea datelor eronate în declarațiile de avere și interese personale depuse pentru anii 2016-2019.

Alexandru Jizdan a venit cu o reacție la constatările ANI, precizând că, în perioada activității sale și-a declarat transparent proprietățile și veniturile obținute. „Nu am avut și nu am ce să ascund și în perioada activității mi-am declarat transparent proprietățile și veniturile obținute. Ofițerul ANI nu a ținut cont de informațiile pe care le-am oferit în timpul verificărilor, iar dovezile și declarațiile făcute de mine cu scopul de a exclude neclaritățile apărute nu au fost luate în calcul”, a precizat acesta.


Pub