‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
13.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleForța de muncă în agricultură - măsuri necesare de întreprins

Forța de muncă în agricultură – măsuri necesare de întreprins

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Odată cu obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE, Moldova și-a luat angajamentul de a porni un șir de reforme în toate domeniile economiei naționale.

Acest lucru reprezintă o ocazie foarte bună de a trage linie și a face anumite concluzii. Dar, până a iniția aceste reforme, un lucru este cert: sectorul agricol va rămâne în continuare coloana vertebrală a economiei naționale.

Cetățenii și politicienii noștri sunt în prezent mai mult ca niciodată motivați să reformeze cu adevărat sectorul agricol din țara noastră. Chiar dacă avem în jurul nostru o sumedenie de crize, dar potențialul de creștere a agriculturii din țara noastră în mod surprinzător rămâne a fi unul uriaș.

În continuare, este important de menționat că populația țării noastre scade într-un ritm îngrijorător din cauza migrației ridicate spre țările cu venituri înalte și numărului ridicat de persoane de vârstă înaintată, în comparație cu numărul mic de persoane nou născute.

Majoritatea tinerilor care pleacă din țară pleacă din cauza politicilor noastre nechibzuite. Tinerii pleacă în țările UE, deoarece ei consideră că anume în aceste state ei pot avea o viață mai bună în mare parte datorită oportunităților de lucru mai bune.

Tinerii noștri pot găsi mai ușor un loc de muncă necalificat și bine plătit, deoarece statele UE, la rândul lor, se confruntă cu un număr redus de tineri.

‹ adv ›

Se poate observa cum la noi în țară există deja o lipsă acută de lucrători în agricultură, iar din cauza acestui fapt tot mai puțini salariați sunt încadrați în câmpul muncii și respectiv întrețin tot mai mulți pensionari.

Situația curentă urmează să se acutizeze în următorii 8 ani. Situația demografică a țării noastre poate fi văzută în următorul tabel:

Situația demografică din Republica Moldova

‹ adv ›

Acest lucru înseamnă că o parte tot mai mare din asistența financiară oferită țării noastre de către partenerii de dezvoltare va fi direcționată către suportul bugetar, dar nu pentru finanțarea proiectelor start-up care din start au un deficit de angajați necesar pentru creșterea și dezvoltarea afacerilor agricole.

Ca să devină fermierii noștri mai bine pregătiți la deficitul forței de muncă, este nevoie ca aceștia să implementeze cele mai bune practici agricole ce ulterior vor deveni standarde în viitor.

Totodată, este nevoie de modificat legislația națională pentru a spori încadrarea în câmpul muncii a străinilor ca lucrători permanenți și/sau sezonieri și de simplificat procedura de legalizare a lucrătorilor străini care sunt deja încadrați în prezent în câmpul muncii.

Cererea forței de muncă în agricultura Republicii Moldova:

Majoritatea persoanelor de la noi din țară încadrate în lucrări agricole sezoniere au o vârstă destul de înaintată. În 2030 sectorul agricol va avea nevoie de 11.196 lucrători permanenți. Rezultă că peste 8 ani de zile sectorul agricol din țara noastră va trebui să:

  • angajeze în câmpul muncii 127.958 lucrători din afara țării;
  • mențină structura actuală de producție;
  • reintroducă în circuitul agricol suprafețele de terenuri agricole care sunt în prezent pârloagă pentru a putea crește producția de cereale din țară destinată exportului sau producerii de biogaz sau combustibil;
  • asigure securitatea alimentară a țării cu produse lactate prin creșterea efectivului de animale în sectorul comercial la aprox. 50.000 de vaci de lapte;
  • asigure capacități de depozitare pentru cel puțin 2 milioane de tone de cereale.
‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›