Avocatul lui Stoianoglo face publice întrebările CtEDO pentru Guvern: Curtea a comunicat cazul persecutării penale a PG cu prioritate, fiind calificat drept unul de „impact”
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publice solicitările de explicații din partea Guvernul Republicii Moldova privind persecutarea penală și suspendarea abuzive ale Procurorului General Alexandr Stoianoglo. Mai exact, Curtea Europeană nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reținerii și menținerii în arest la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acțiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale”. Declarațiile au fost făcute de avocatul Procurorului General suspendat, Victor Munteanu.
Foto: Nadejda Roșcovanu
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publice solicitările de explicații din partea Guvernul Republicii Moldova privind persecutarea penală și suspendarea abuzive ale Procurorului General Alexandr Stoianoglo.

Mai exact, Curtea Europeană nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reținerii și menținerii în arest la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acțiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale.

De asemenea, Curtea Europeană a cerut explicații Guvernului, de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa.

La fel, autoritățile Republicii Moldova urmează să dea explicații dacă reținerea și arestul la domiciliu a lui Alexandr Stoianoglo au fost justificate de faptul că acesta a refuzat în mod repetat să folosească funcția sa (de Procuror General) pentru a iniția dosare penale împotriva diferiților membri ai opoziției.

Nu în ultimul rând, Curtea a solicitat Guvernului justificarea faptului suspendării lui Alexandr Stoianoglo din funcția de Procuror General și îngrădirea accesului la instanțele naționale pentru a contesta această măsură.

Curtea a considerat cazul persecutării penale a lui Alexandr Stoianoglo și l-a comunicat cu prioritate ca fiind un caz de ”impact”. Curtea consideră cazuri de ”impact” acelea, în care concluziile cazului pot duce la o schimbare sau clarificare a legislației internaționale sau domestice, dacă cazul abordează situații morale sau sociale, sau dacă se aduce atingere semnificativă drepturilor omului.

Curtea Europeană nu comunică cazuri inadmisibile. Încercările unor reprezentanți ai autorităților Republicii Moldova de a diminua impactul comunicatului CEDO vorbesc fie despre incompetența acelora care neglijează întrebările CEDO, fie despre faptul că și-au dat seama de gafa enormă comisă anul trecut, prin operarea modificărilor la Legea Procuraturii, criticată dur de Comisia de la Veneția, cu singurul scop de a-l demite pe Alexandr Stoianoglo, care a decis să păstreze independența procuraturii și să nu instrumenteze cazuri la comandă politică.

Curtea nu doar că a solicitat Guvernului să se justifice pentru persecutarea politică a lui Alexandr Stoianoglo, dar și i-a oferit posibilitatea să încerce să repare abuzurile comise în privința lui, prin inițierea procedurii de reglementare amiabilă, pentru a nu se ajunge la o eventuală condamnare a Republicii Moldova și la plata prejudiciilor din banii cetățenilor”, a punctat avocatul Procurorului General suspendat, Victor Munteanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„În contextul ultimelor știri pozitive despre perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în care rolul justiției va fi unul din filtrele de acceptare în această comunitate civilizată, ar fi păcat ca cetățenii să fie privați de această perspectivă, din cauza unor interese personale, care stau în spatele dosarului lui Alexandr Stoianoglo și care se împotrivesc evoluției Republicii Moldova pe principiile unui stat de drept. Vom informa societatea despre evoluțiile pe acest caz”, a mai adăugat apărătorul.





În ianuarie, avocatul Victor Munteanu a confirmat că Stoianglo a depus două plângeri la CtEDO: „Domnul Stoianoglo, pentru faptul că i s-au îngrădit anumite drepturi, a depus două plângeri la CtEDO, și anume că i s-a îngrădit dreptul la circulație, privare de libertate. Ne-am plâns în cerere și pe faptul că procedurile de urmărire penală au fost complet arbitrare”.


Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie 2021, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.

O lună mai târziu, pe 9 decembrie 2021, șeful suspendat al PG a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar, pe un termen de 30 de zile. Toto atunci instanța i-a interzis să participe la evenimente publice, inclusiv emisiuni televizate sau interviuri.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

Comisia de la Veneția a criticat mai multe puncte ale modificărilor operate de PAS, întrebând, inclusiv, care e diferența între evaluarea propusă, în lipsa unui mecanism clar, și pedeapsa disciplinară, deja prevăzută de lege.

Totodată, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub