Ilan Șor: Dacă Moldova se va alinia sancțiunilor împotriva Rusiei, va îndura foame, frig și sărăcie

„Dacă cei de la guvernare vor vota pentru alinierea la sancțiunile împotriva Rusiei, la toamnă și iarnă, Moldova va îndura, foame, frig și sărăcie”, susține liderului Partidului „Șor”, Ilan Șor, după ce țara noastră a obținut statutul de candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Foto: Ilan Șor

Într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook, Ilan Șor se arată convins că autoritățile Republicii Moldova au încheiat un acord privind obținerea de către țara noastră a statutului de candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, în schimbul alinierii la sancțiunile împotriva Rusiei. Potrivit lui Ilan Șor, aceasta este cea mai neprofitabilă afacere care putea fi făcută vreodată în raport cu cetățenii moldoveni.

„În primul rând, obținerea statutului de candidată la aderarea cu UE înseamnă ani lungi de așteptare și speranțe deșarte. În al doilea rând, impunerea sancțiunilor împotriva Rusiei va avea un efect imediat de bumerang. De obicei, un acord se încheie în favoarea obținerii unor beneficii economice sau, în cel mai rău caz, politice. Rezultatele acordului semnat recent se vor solda, însă, cu pierderea sursei de energie și a unei piețe pentru produsele moldovenești fără soluții de alternativă. De asemenea, aceasta va duce, practic, renunțarea la statutul de neutralitate prevăzut în Constituție. Totodată, va însemna tensiuni de lungă durată în relațiile cu partenerii strategici și va fi pusă crucea pe perspectiva soluționării conflictului transnistrean”, a declarat Ilan Șor.

Potrivit lui Ilan Șor, cel mai grav este că cetățenii de rând vor fi cei care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma deciziilor actualei guvernări.

„În cazul alinierii la sancțiunile împotriva Rusiei, Moldova va îndura frig, foame și sărăcie. Oamenii pot avea prieteni și dușmani, statele, însă, ar trebui să aibă doar interese. Este evident că aderarea la sancțiunile împotriva Rusiei va afecta grav interesele țării noastre și ale cetățenilor noștri. Spre regret, vedem încercări nerezonabile de a intra într-un conflict străin și expunerea populației care deja are de suferit. Asta deși, dacă Moldova ar menține relațiile bune cu Rusia, Ucraina și UE, ar putea deveni o platformă de dialog în vederea soluționării și încetării ostilităților”, a conchis Ilan Șor.


Pub