(video) Administrația spitalului din Hîncești, „luată pe sus” după scrisoarea în care cere pe datorie echipamente. Nemerenco: Au făcut gălăgie cât o explozie nucleară

 „A fost o problemă care a putut fi rezolvată în 5 minute, dar a făcut gălăgie cât o explozie nucleară. Asigurarea instituției cu dispozitive, consumabile, medicamente și toate cele necesare actului medical intră în responsabilitatea directorului și a administrației instituției și atunci când o problemă îi depășește, trebuie să procedeze așa cum le recomandăm, nu să se înece în problema lor.” Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, făcând referire la cazul spitalului din Hîncești, care a rămas fără sisteme pentru transfuzie a sângelui, potrivit unui document semnat de administrația instituției medicale și făcut public de fostul premier Ion Chicu.

Foto: captura ecran

„Rugăm insistent, am avut foarte multe mesaje pe care le-am transmis inclusiv la ședințele noastre interne, prin circulare, și acum mă folosesc și de această ocazie, ca atunci când într-adevăr apare o problemă legată de livrarea de către un agent economic, instituția este obligată să informeze Centrul pentru Achiziții Publice și de asemenea, Ministerul Sănătății, ca noi să intervenim.

În cazul acestui spital a fost o problemă care a putut fi rezolvată în 5 minute, dar a făcut gălăgie cât o explozie nucleară. Asigurarea instituției cu dispozitive, consumabile, medicamente și toate cele necesare actului medical intră în responsabilitatea directorului și a administrației instituției și atunci când o problemă îi depășește, trebuie să procedeze așa cum le recomandăm, nu să se înece în problema lor. Aceasta ține de capacitatea de gestionare a subiectelor la nivel de instituție și noi suntem gata să intervenim”, a declarat Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă, susținută astăzi.

„Și de asemenea, din toate medicamentele pe care le-am primit din ajutoare umanitare – am discutat cu fiecare donator, cu fiecare fond de intervenție, în perioada 24 februarie – actual, ca să ne aducă acele medicamente de care avem noi nevoie, nu pe acele care erau la dumnealor în stoc – astfel am putut suplini această necesitate acută care s-a creat în RM și toate stocurile de medicamente au fost distribuite echitabil, absolut către tate spitalele din țară”, a mai adăugat ministra Sănătății.



Săptămâna trecută, în spațiul public a ajuns un document semnat de administrația spitalului din Hîncești, care cerea pe datorie, de la alte instituții medicale, sisteme pentru transfuzia sângelui, Fostul premier Ion Chicu, cel care a făcut public documentul, a venit cu acuzați în adresa ministrei Sănătății, Ala Nemerenco „Analfabeta asta cu diplomă a compromis din nou procesul de achiziții pentru sistemul public de sănătate”, a spus Chicu.

Ulterior, ministra Sănătății a venit cu explicații de ce unele instituții medicale au ajuns să ceara pe datorie echipamente. „De când a început războiul în Ucraina ne confruntăm frecvent cu dispariția bruscă a unor medicamente și consumabile medicale, care veneau pe cale maritimă prin portul din Odesa”, a menționat Nemerenco.


Pub