Reforma universităților fără consultarea cadrelor? Ministrul Educației reacționează la nemulțumiri și vine cu explicații: „Este o intenție, nu o decizie”

Ministrul Educației, Anatolie Topală, susține că anunțul de ieri privind reforma în învățământul superior „este intenția autorităților și nu e o decizie” și dă asigurări că înainte de a fi făcută publică informația acesta a discutat cu toți rectorii și directorii instituțiilor de cercetare. „Au urmat ședințe azi și ieri, și mâine vor fi și voi discuta și vom explica ce vom face”, a spus acesta la Freedom de la TV8. Ministrul a explicat și ce se va întâmpla cu cadrele didactice instituțiilor care vor fi absorbite.

Foto: UNIMEDIA

Întrebat despre soarta cadrelor didactice, răspunsul ministrului a fost următorul:

„Dacă vorbim de cadrele didactice, prima opțiune este transferul lor în universitatea nou creată, în situația în care nu vor fi posibilități pentru transfer atunci pot fi și disponibilizări. Noi ca minister creăm condiții pentru universitate, inclusiv vom susține financiar mai mulți pentru a le moderniza și cred că universitățile pot modifica programe și crea locuri de muncă suplimentare

Universitățile vor decide. Noi vom investi circa 700 milioane de lei”

Totodată, ministrul a spus că „a anunțat un proces pe care își propun să îl facă” și că „la moment se discută cu foarte multă lume, iar toți văd beneficii”. 

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat ieri despre „începerea celui mai important proces de modernizare a universităților și a sistemului de cercetare din Republica Moldova din ultimii ani”. Procesul de modernizare va include reorganizarea prin absorbție a mai multor instituții de învățământ superior.


Pub